לחם מחיטה מלאה, פיתות מחיטה מלאה או לחם כוסמין כבר מזמן נחשבים למזון בריאות מול הלחם הלבן הפשוט. עד כדי כך, שאנחנו מוכנים לשלם עליהם הרבה יותר. מכירים את התחושה שאכלתם סלט קינואה גדול לארוחת צהריים ואחרי שעה שוב הרעב או החשק למשהו מתוק מתגנב אליכם?
אם אתם אוכלים דגנים ומנסים לאזן את הסוכר בדם המאמר הזה בשבילכם.
אז בואו נתחיל מסקירה קצרה על הדגנים.
מי הם הדגנים?
חיטה, שעורה, כוסמת, קינואה, אורז לבן, אורז מלא , פריקה (חיטה ירוקה שבורה וקלויה), קוסקוס, אורז פרא, אמרנט, שיבולת שועל, שיפון, טף, תירס , כוסמין, קוסקוס וחיטה מלאה.
כיצד הם הגיעו לצלחת שלנו?
בספר "קיצור תולדות האנושות" של יובל נח הררי בחלק ב' – המהפכה החקלאית הוא מתאר את התרמית הגדולה בהיסטוריה כתקופה שבה בני אדם החלו לביית את החיטה (או לדבריו החיטה בייתה אותנו), התירס ושאר הדגנים.
והוא כותב: "באופן חד משמעי אפשר לומר שהחיטה כמו גם דגנים אחרים אינה מתאימה לבני האדם אשר התפתחו לאורך מיליוני שנים כאוכלי כל, שדגנים הם מרכיב קטן מאוד בתפריט שלהם. תזונה שמבוססת בעיקר על דגנים ענייה במינרלים בוויטמינים חיוניים, קשה לעיכול, והרסנית לשיניים ולחניכיים".
כלומר, במילים פשוטות הדגנים לא טובים לנו בכמויות שאנחנו אוכלים אותם היום.
איך הגענו למצב שכמעט 90% מהתפריט שלנו מבוסס דגנים?
בשנות ה- 70 כשהשומן הוכרז כגורם העיקרי למחלות לב (הפסד מול הסוכר) החלו להוציא את השומן מהתפריט ולהכניס יותר ויותר דגנים מלאים "הבריאים ללב". לקריאה מורחבת על הוספת שומן לתפריט
תעשיית הדגנים שגשגה והמדפים שלנו החלו מתמלאים במוצרים מחיטה מלאה: קורנפלקס מחיטה מלאה, עוגיות מחיטה מלאה, חטיפי אנרגיה עם דגנים, במסעדות מגישים לשוחרי הבריאות סלטי קינואה מושקעים, פריקה שהיא חיטה ירוקה ועוד.
אז מה הבעיה עם הדגנים במאבק בסוכר ובהשמנה?
במאבק שלנו לאזן את הסוכר בדם ולהוריד במשקל הגיוני ביותר להוריד מהתפריט את מה שמעלה הכי הרבה את הסוכר.
שימו לב לאינדקס הגליקמי של המזונות הבאים: (הנתונים נלקחו מאתר הבריאות של הווארד. (https://www.health.harvard.edu)
חשוב להבין ש אינדקס גליקמי הוא המדד למידה שבה מזון מסוים מעלה את רמת הסוכר יחסית לגלוקוז.
- לחם חיטה לבן – 70
- לחם מחיטה מלאה – 68
- לחם מדגנים מיוחדים – 53
- קורנפלקס – 81
- דייסת שיבולת שועל אינסטנט – 79
- פריכיות אורז – 87
הרשימה הזו מראה שההבדל בין לחם חיטה לבן ללחם מחיטה מלאה בהשפעה שלו העלאת הסוכר בדם היא ממש מינורית ופריכיות האורז האהובות על סוכרתיים מעלה את רמת הסוכר אפילו יותר מפרוסת לחם לבן.
לכן סיבה ראשונה להוצאת הדגנים מהתפריט היא העובדה שהם גורמים לעלייה ברמת הסוכר.
כיצד משפיעים הדגנים על הגוף מלבד העלייה ברמת הסוכר?
לדגנים היום משויכות רשימות ארוכות של תסמינים ומחלות כגון: בעיות עיכול, סוכרת, דלקתיות מוגברת, מחלות אוטואימוניות, בעיות נשימה, איזון הורמונלי, פריחות בעור ואפילו קשיי למידה ובעיות רגשיות.
מערכת העיכול שלנו מזהה את הדגנים בכלל ואת חלבון החיטה בפרט כגורם זר בצינור העיכול ומעוררת את מערכת החיסון לייצר נוגדנים כדי לנטרל אותם. התגובה הזו של מערכת החיסון מתעצמת וגורמת למחלות רבות כשבסיסן דלקתיות.
אין ספק שהרשימה הזו מורכבת מאוד אבל הפחתה של דגנים בתפריט עד כדי הסרה מלאה מוכיחה שוב ושוב הקלה בתסמינים.
למה כל כך קשה לנו בלי הדגנים?
- אנחנו מכורים- לא מספיק לרצות לסלק אותם מהתפריט דרוש מאמץ ותוכנית עבודה. אנשים שמוציאים את הדגנים מהתפריט מדווחים על מצב רוח טוב יותר, שינה טובה יותר ושיפור ביכולת להתרכז.
- לדגנים ובעיקר לחיטה יש השפעה על המוח שלנו- אני שומעת לא פעם בקליניקה את המשפט: "הלחם הוא הנחמה שלי, הסם שלי אי אפשר בלעדיו!" יש אנשים שחווים תסמיני גמילה בעת הפחתה של דגנים מהתפריט.
- תנודות ברמות האינסולין – הדגנים ובעיקר החיטה גורמים לנו למחזוריות של שובע ורעב, כשאנחנו אוכלים את הדגנים משתחרר סוכר לדם ואיתו סוג של אופוריה, בעקבות הסוכר מופרש אינסולין שאחראי להצטברות של שומנים בעיקר בחלל הבטן. כשהתהליך הזה חוזר על עצמו שוב ושוב מצטבר שומן גם בכבד והופך אותו לכבד שומני, לבלב שומני ומעיים שומניים ועוד.
מה אני מציעה לכם?
- לאתגר את עצמם – לנסות שבוע/ שבועיים ללא דגנים ולראות איך אתם מרגישים.
- לסוכרתיים וטרום סוכרתיים – להימנע מאכילת דגנים כגון: שיבולת שועל, דייסות אורז, ברנפלקס, בייגלה, לחמניות, פירורי לחם, קרואסונים, פתיתים וכד'
- לא לחפש תחליפים– נסו לחשוב בצורה אחרת מאשר לחפש תחליף ללחם בצורה של פריכיות אורז וקרקרים למיניהם פשוט להתרגל לחיות בלעדיו.
- אי אפשר להיאבק בפחמימות ולהפחית אותם בתפריט בעזרת פחמימות אחרות לכן אם אתם רוצים לרדת במשקל ולאזן את הסוכר בדם הוציאו את הדגנים מהתפריט.
אם אתם מתמודדים עם רמות סוכר לא תקינות בדם.
ורוצים לעשות שינוי אמיתי, כזה שיתפוס לאורך זמן ולא עוד אפיזודה חולפת.
צרו עמי קשר עוד היום לקביעת פגישה! 050-7499980
האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי או ייעוץ מקצועי כלשהם, תחליף לייעוץ כאמור או המלצה אישית כלשהי אשר יכולה להינתן רק לאחר פגישת ייעוץ אישית, ואין בהם כדי ליצור יחסי מטפל-מטופל. על כן כל הסתמכות על האמור לעיל הינה באחריותך בלבד.