מיתוס הכולסטרול- פרק 2: האם LDL הכולסטרול “הרע” אכן כל כך רע?  
לקביעת פגישה: 050-7499980

מיתוס הכולסטרול- פרק 2: האם LDL הכולסטרול “הרע” אכן כל כך רע?  

  • למה יצא לכולסטרול שם רע כל כך?
  • האם באמת צריך להוריד את הכולסטרול?
  • מה הקשר בין הכולסטרול שאנו אוכלים והכולסטרול בגוף שלנו?
  • מדוע הכולסטרול שלי התחיל פתאום לעלות?
  • על שאלות אלו ואחרות אנסה לענות בסדרת המאמרים שלפניכם, קריאה מהנה.
  • למי שפספס את הפרק הראשון – לחץ כאן

פרק שני –האם LDL הכולסטרול “הרע” אכן כל כך רע? 

בכדי לענות על השאלה הזו אני חייבת הקדמה ממש ממש קצרה:

מה זה HDL ו- LDL ?

זוכרים איך בשיעור ביולוגיה בבית ספר הראו לנו ששמן ומים לא מתחברים, בדיוק זה!

כולסטרול הוא שומן והדם שלנו מימי. זו הסיבה שהכולסטרול לא יכול לנוע בזרם הדם לבד וצריך מישהו שייקח אותו.

בשביל זה יש לנו בגוף  “סירות” עשויות מחלבונים  שלוקחות אותו לכל מקום. לסירות האלה קוראים – ליפופרוטאינים. (ליפו = שומן , פרוטאין=חלבון)

HDL – שקיבל את התפקיד “הטוב” הוא בעצם  סירה (ליפופרוטאין) בעלת צפיפות גבוהה או ראשי תיבות של high density lipoprotein.

LDL = קיבל את התפקיד “הרע” (בהמשך תבינו למה) אבל בעצם זו סירה  (ליפופרוטאין) בעלת צפיפות נמוכה או ראשי תיבות של low density lipoprotein.

הגוף לא מייצר שני סוגים של כולסטרול.

על הסירות HDL ו- LDL  נוסע אותו כולסטרול!

 אז מדוע בכל זאת לאחד קוראים “רע” ולשני “טוב” ?

 HDL:  היעד שלו – מהרקמות לכיוון הכבד.

נניח שנוצר בגוף מצב של עודף בכולסטרול (זוכרים שאמרתי שהגוף יודע לאזן את עצמו? )

הגוף שרוצה לפנות אותו “מזמין לו” מונית / סירה/ טוקטוק (תלוי איפה טיילתם בקיץ J )  שנקראת HDL, הכולסטרול יוצא מהתא ומחכה לסירה שתבוא לאסוף אותו, היעד של הסירה הזו הוא הכבד. כאשר הוא מגיע לכבד הוא פורק את הכולסטרול והכבד משתמש בו לייצור של חומצות מרה העוזרות לפרק שומנים.  חלק מחומצות המרה יוצאות בצואה וחלק חוזר לכבד לשימוש חוזר.

LDL: היעד שלו – מהכבד אל רקמות הגוף.

LDL מעביר כולסטרול מהכבד לרקמות הגוף לכמה שימושים:

  • לשימוש של הגוף לבניית תאים, הורמונים וכד’
  • לאחסון
  • לשימוש חוזר

על מנת לא לסבך מידי או לפשט מידי ועדיין להישאר קרוב למדע חשוב שתדעו שהשימוש הרווח במילה LDL לא ממש מדויק כי היא בעצם מתייחסת לקבוצה של סירות המשתנות בכל רגע נתון בהתאם לצרכים של הגוף והתהליכים המטאבוליים שהוא עובר.  (קילומיקרון , VLDL , IDL, LDL- הם למעשה סוגים שונים של סירות המשתנות כל הזמן )

הסוג הבעייתי הוא הקטן ביותר, VLDL  –very low density lipoprotein . ( ישנן קופות חולים אשר מפרטות בבדיקה את רמתו)

VLDL – היא  סירה הנוסעת מהכבד לרקמות אבל יש עליה בעיקר טריגליצרידים מהמזון ומעט כולסטרול.

בדרכה ליעד היא פורקת טריגליצרידים ברקמות השומן ותאי השריר ומשנה את צורתה  ל- LDL

בתהליך הזה ה- LDL הופך להיות קטן וצפוף מאוד.

הסיבה שחלקיקי LDL הקטנים מסוכנים ביותר היא שהם מסוגלים בקלות רבה יותר לחדור את  השכבה המרפדת את כלי הדם, ולהצטבר שם.

הצטברותם באזור הזה היא התחלתה של שכבה טרשתית אשר בסופו של דבר עלולה לחסום את המעבר בעורקים.

לסיכום – LDL הוא לא כולסטרול רע אבל הוא עלול להזיק כשיש הרבה טריגליצרידים המגיעים בעיקר מתזונה עשירה בסוכרים ופחמימות.

מדוע הכולסטרול הכללי “פתאום” מתחיל לעלות?
  1. דלקת – הכולסטרול עולה כאשר יש מצב של דלקת בגוף! הכבד מתחיל לייצר יותר כולסטרול ולשחרר אותו למחזור הדם.
  2. תזונה עשירה בפחמימות וסוכרים – כשהתפריט שלנו עשיר בפחמימות נכנס לגוף יותר סוכר (גלוקוז) ממה שהוא צריך, הגוף הופך את הסוכר העודף לטריגליצרידים ומסיע אותם לרקמות הגוף על גבי VLDL שהופך בסופו של דבר ל- LDL הקטן והדחוס.
  3. סטרס – במצבי סטרס יש דרישה גבוהה של הגוף להורמונים סטרואידלים כמו אדרנלין וקורטיזול מצב מתמשך של סטרס עלול להגביר בגוף את הדרישה לכולסטרול הנחוץ ליצירת ההורמונים האלה.
  4. סוכרת / טרום סוכרת / תנגודת לאינסולין  – במצב של מחלת הסוכרת, נפגעת הפרשת האינסולין מהלבלב. עודף של גלוקוז בדם פוגע ביכולת של הכולסטרול להיספג חזרה בכבד (בתהליך שנקרא “סיכרור”) . הגוף חושב שחסר לו כולסטרול ומגביר את הייצור שלו בעיקר LDL .
  5. חוסר בפעילות גופנית – חוסר בפעילות גופנית גורם לעליה ברמות LDL.
  6. מנופאוזה – ירידת רמות האסטרוגן קשורות לעלייה של רמות הכולסטרול בגוף, יחד עם שינויים נוספים המתרחשים בתקופה זו.

לסיכום , רמות גבוהות של LDL בעיקר מהסוג VLDL בדם נקשרות לפלאק טרשתי ומחלות קרדיו וסקולריות כמו התקף לב ושבץ וזו הסיבה שקוראים ל- LDL הכולסטרול הרע , העניין שהוא לא רע אלא אם יש כמות גדולה ממנו .

עכשיו שאתם כבר יודעים ש:
  • הכולסטרול נחוץ לתהליכים רבים בגוף.
  • הגוף מייצר את עיקר הכולסטרול.
  • הגוף יודע לאזן את רמות הכולסטרול בגוף בריא.
  • שומנים מהתפריט אינם הסיבה למחלות לב.
  • אין דבר כזה כולסטרול רע וכולסטרול טוב .
  • הבעיה עם הכולסטרול אינה השומנים בתפריט אלא הסוכר ותנגודת לאינסולין.
  • לא כל LDL הוא רע , מה שחשוב זו הכמות והסוג בעיקר VLDL.

איך אפשר להוריד כולסטרול בדרכים טבעיות?

 על זה במאמר הבא … יש למה לחכות J ,

לקישור לפרק הראשון לחץ כאן

לקישור לפרק השלישי לחץ כאן 

רוצים לקבל עדכון כשהמאמר הבא יתפרסם? הצטרפו עכשיו לרשימת הדיוור שלי

 

האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי או ייעוץ מקצועי כלשהם, תחליף לייעוץ כאמור או המלצה אישית כלשהי אשר יכולה להינתן רק לאחר פגישת ייעוץ אישית, ואין בהם כדי ליצור יחסי מטפל-מטופל. על כן כל הסתמכות על האמור לעיל הינה באחריותך בלבד.

 

מעוניינים לקבל למייל את המאמר הבא שאפרסם? הצטרפו לרשימת הדיוור שלי

מאמרים נוספים שיעניינו אותך:

 

 

תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי או להכשיר מטפלים. אין להסתמך על המידע באתר כעל מקור בלעדי, או כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, השגחה וחוות דעת של רופא מוסמך. מתן אמון בלתי מסויג בתוכן כלשהוא באתר הוא סיכון שכולו של הגולש ובאחריותו. כמקובל בתחום הרפואה המשלימה, התאמת טיפול נעשית באופן אינדווידואלי וספציפי לכל אדם, כל מקרה לגופו, לכן יש להתייחס אל התכנים באתר בזהירות ואין להסתמך עליהם.
חלק מהמידע הינו בגדר דעה אישית של הכותבת בלבד ואינו מתיימר להתאים לכל אדם. השימוש והצפייה באתר הינם באחריות הגולש בלבד ואין לראות במידע המופיע באתר משום הבטחה לתוצאה כלשהי ו/או אחריות או חובות כלשהם של הכותבת לכל נזק ישיר ו/או עקיף העלול להיגרם כתוצאה משימוש לא מוסמך במידע זה. 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן