- מדוע יצא לכולסטרול שם רע כל כך?
- האם באמת צריך להוריד את הכולסטרול?
- מה הקשר בין הכולסטרול שאנו אוכלים והכולסטרול בגוף שלנו?
- מדוע הכולסטרול שלי התחיל פתאום לעלות?
- על שאלות אלו ואחרות אנסה לענות בסדרת המאמרים שלפניכם, קריאה מהנה.
פרק ראשון –הטעות הגדולה שגורמת לך לקחת תרופות להורדת כולסטרול.
יש לי כולסטרול! ככה מתחילה כל שיחה שנייה היום בקליניקה שלי!
חלקם כבר נוטלים תרופות להורדת הכולסטרול (יחד עם מיליוני אנשים בעולם) וחלקם מתלבטים אם לקחת או מחפשים דרכים טבעיות להוריד אותו.
אז מהו כולסטרול? ומדוע אין מה לפחד ממנו!
כולסטרול הוא תרכובת אורגנית המכילה אטומי פחמן (27) ומימן – זהו.
לא מסובך נכון?
כולסטרול הוא פשוט רק עוד מולקולה אורגנית בגוף שלנו.
מה הם תפקידי הכולסטרול בגוף?
- חיוני לכל התאים בגוף שלנו – הכולסטרול הוא חלק חשוב מאוד בדפנות התאים ואחראי במידה רבה לחדירות התא ולגמישות שלו, הוא חשוב למעבר של חומרים לתוך התא ולדרגת הנזילות שלו.
- ייצור תאים חדשים – הגוף משתמש בכולסטרול לייצור של תאים חדשים ובריאים.
- הורמונים – בעל תפקיד חשוב לייצור והרכבה של ויטמינים והורמונים (אדרנלין, אסטרוגן, פרוגסטרון ועוד).
- ייצור ויטמין D – הכולסטרול הוא חלק בלתי נפרד מתהליך הייצור של ויטמין D.
- תפקוד המוח – כולסטרול נמוך מידי נקשר לסיכוי גבוה למחלת אלצהיימר.
- עיכול שומנים – חומר מוצא לייצור חומצות מרה העוזרות למערכת העיכול לעכל שומנים.
- מערכת העצבים– כולסטרול חיוני לצמיחת קרום המיאלין (חומצות שומן מהוות כ-80% ממסת המיאלין) אשר אחראי להעברת מידע בין התאים.
כיצד נוצר הכולסטרול?
75% – 80% מהכולסטרול מיוצר בתוך הגוף עצמו, כלומר ייצור עצמי , פנימי של הגוף.
25% -20% הנוספים מגיעים מבחוץ, מהמזון שאנחנו אוכלים.
חשוב מאוד להבין !!
הגוף שלנו חכם מאוד, מתבצעים בו בכל רגע ורגע אינספור תהליכים של משוב ובקרה
והגוף יודע לאזן את עצמו.
כשצריכת הכולסטרול של הגוף עולה, כלומר כשהוא זקוק ליותר כולסטרול, לבנייה ותיקונים הוא יגביר את הייצור שלו.
כשהוא לא צריך הרבה הוא יוריד את הייצור או את הספיגה החוזרת .
כלומר, אם נכניס יותר מידי מהמזון הוא ייצר פחות ואם נכניס פחות מידי הוא יעלה את הייצור.
וכל זאת בהנחה שהגוף בריא, האיזון תמיד נשאר!
מיתוס הכולסטרול
הוא אחד מהמיתוסים החזקים ביותר שידע עולם התזונה בשנים האחרונות, רעיון שאומץ על ידי ממשלות, רופאים ודיאטנים רבים , רעיון שמכניס מילארדי דולרים בשנה לחברת התרופות!
איך זה קרה? קצת היסטוריה …
בתחילת שנות ה-50 כשהחל לעלות מספרם של הגברים הבריאים, לכאורה, אשר קיבלו התקף לב ומתו מדענים רבים החלו לשאול שאלות כגון:
- מה ההבדל בין אלו שקיבלו התקף לב לאלו שלא?
- ומהם גורמי הסיכון לקבל התקף לב?
חוקר בשם אנזל קיז פיתח השערה שהשומן הרווי הוא גורם הסיכון העיקרי למחלות לב ולכלי דם.
במחקר שנקרא "שבע הארצות" שהתפרסם ב- 1950, הוא הוכיח שככל שצריכת השומן בארצות שחקר הייתה גבוהה יותר, כך עלו מקרי המוות מהתקפי לב ושבץ.
אבל….הבעיה שהוא החליט להשמיט מהמחקר 15 מדינות שלא תמכו בהשערה שלו.
לדוגמא הוא מצא ש:
בהולנד ובנורבגיה שבהן אחוז גבוה מהאנשים אוכלים שומן רווי היה אחוז נמוך של התקפי לב.
ובצ'ילה לאחוז גבוה מהאנשים שאוכלים תפריט דל שומן היה אחוז גבוה של מחלות לב ושבץ.
בינואר 1961 פורסם המחקר של קיז במגזין הטיים ואומץ על ידי איגוד הלב האמריקאי (AHA) ומשם הוא התגלגל כמו כדור שלג ותפס תאוצה רבה בכל העולם. כך למעשה החלה להתבסס התפיסה הלא נכונה שהשומן הרווי ובראשו הכולסטרול הוא הגורם לתחלואה לבבית. בעקבות כך:
- הוצאו מהתפריט שלנו מזונות שאכלנו מאז ומעולם כמו ביצים, שמנת, חמאה ובשר שומני.
- תעשיות המזון החלו לייצר קו מוצרים חדש ללא שומן.
- על כל מוצר הודגשו המילים "דל שומן" על מנת לבלוט מעל מדפי המזון.
לפי נתונים עולמיים מאז 1970 בשנה שבה יצאה ממשלת ארה"ב עם פירמידת המזון חדשה , בה הגדירו את השומן בראשה (כלומר שיש לצרוך ממנו מעט ) ובבסיסה דגנים ולחם (שיש לצרוך על בסיס יומיומי) חלה עלייה קבועה במספרם של חולי הלב והסוכרת, ההשמנה הפכה למגיפה!
עכשיו כשאתם כבר יודעים ש:
- הכולסטרול נחוץ לתהליכים רבים בגוף.
- הגוף מייצר את עיקר הכולסטרול.
- הגוף יודע לאזן את רמות הכולסטרול בגוף בריא.
- שומנים מהתפריט אינם הסיבה למחלות לב.
אתם חייבים לדעת את כל האמת על LDL ו- HDL !
למאמר השלישי והאחרון בסדרה לחץ כאן
רוצים לקבל עדכון כשהמאמר הבא יתפרסם? הצטרפו עכשיו לרשימת הדיוור שלי
האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי או ייעוץ מקצועי כלשהם, תחליף לייעוץ כאמור או המלצה אישית כלשהי אשר יכולה להינתן רק לאחר פגישת ייעוץ אישית, ואין בהם כדי ליצור יחסי מטפל-מטופל. על כן כל הסתמכות על האמור לעיל הינה באחריותך בלבד.