כ-40% ממקרי סרטן השד החיוביים להורמונים לאחר גיל המעבר קשורים לעודף שומן בגוף
מחקר חדש מגלה שהקשר בין עודף שומן בגוף לסרטן השד גבוה משמעותית מהערכות הקודמות בהתבסס על מדד מסת הגוף (BMI).
ממצאי המחקר
המחקר, שבוצע בספרד ופורסם בכתב העת Journal of Epidemiology & Community Health, מצא ש-40% ממקרי סרטן השד החיוביים לקולטני הורמונים בנשים לאחר גיל המעבר קשורים לעודף שומן בגוף. זאת בהשוואה להערכה הקיימת של 10% בלבד על פי מדד BMI. החוקרים טוענים כי השפעת השמנת היתר על סיכון לסרטן השד לא הוערכה כראוי.
מגבלות מדד ה-BMI
BMI, המדד הנפוץ להערכת משקל הגוף, אינו לוקח בחשבון גורמים כמו גיל, מין ואתניות ולכן אינו משקף תמיד את כמות השומן בגוף בצורה מדויקת, במיוחד אצל נשים מבוגרות.
מדד חדש ומדויק יותר
במחקר השתמשו במדד CUN-BAE (Clínica Universidad de Navarra–Body Adiposity Estimator), שנחשב מדויק יותר ומביא בחשבון את גיל הנבדקת ומינה. במחקר השתתפו 1,033 נשים לאחר גיל המעבר שחלו בסרטן השד ו-1,143 נשים בריאות בגילאים דומים.
תוצאות המדידה
- BMI ממוצע: קצת מעל 26 בקבוצת ההשוואה, וקצת מעל 27 בנשים עם סרטן השד.
- CUN-BAE ממוצע: כ-40% בקבוצת ההשוואה וכ-40.5% בנשים עם סרטן השד.
- CUN-BAE של מעל 45% היה קשור לסיכון כפול לסרטן השד בהשוואה ל-CUN-BAE של פחות מ-35%.
מסקנות החוקרים
החוקרים מעריכים כי בעוד ש-23% ממקרי סרטן השד ניתנים לייחוס לעודף שומן באמצעות מדד BMI, השיעור מטפס ל-38% באמצעות מדד CUN-BAE. עבור סרטן שד חיובי לקולטני הורמונים, הנתון אף גבוה יותר: 20% לפי BMI לעומת 42% לפי CUN-BAE.
חשיבות הממצאים
הממצאים מדגישים את הצורך בשימוש במדדים מדויקים יותר להערכת עודף שומן בגוף, כמו CUN-BAE, לצורך הערכת נטל ההשמנה על סרטן השד. החוקרים מסכמים כי מדידה מדויקת של שומן הגוף חיונית לתכנון יוזמות מניעה אפקטיביות למאבק במחלה.