האם אלולוז הוא הממתיק הכי טוב לסוכרתיים? מה היתרון של הממתיק הזה לחולי סוכרת וכיצד אלולוז יכול להועיל לבריאות המטאבולית שלך? האם סוכרתיים יכולים להשתמש בו בביטחון?
כולם אוהבים מתוק, כולם כבר יודעים שהוא נעים לרגע, אבל לטווח הארוך מזיק לנו ולכולם גם קשה שלא לצרוך מתוק, אולי זה חלק מהמנגנון ההישרדותי שלנו.
כמטפלת בסוכרת אני נתקלת בקושי הזה יומיום ואם יש אלטרנטיבה טובה למתוק למה לא לצרוך אותו וליהנות ממנו. מחקר שקראתי לאחרונה על ממתיק בשם אלולוז הנקרא גם "סוכר נדיר" הציג נתונים מאוד מעניינים.
במחקר מצאו שהאלולוז מעלה את ההורמון החלבוני הנקרא GLP1.
מניחה שרובכם לא שמעתם את השם הזה ואני ממש לא רוצה לסבך אתכם בשמות, אבל זה המנגנון של התרופה הכי מוכרת בעולם כרגע לטיפול בירידה במשקל וסוכרת, שאתם מכירים בשם ווגובי – wegovy או אוזמפיק.
אז אם היתרון העצום של אלולוז הוא העלאת הורמון GLP1 הדומה למנגנון של אוזמפיק, תסכימו איתי שזה נשמע מעניין…
מה עושה GLP-1 (בדומה למנגנון של אוזמפיק)
תחושת שובע
GLP1 גורם למזון שנכנס לקיבה להתעכב בטרם ימשיך למעיים, כלומר, הקיבה נשארת מלאה במשך זמן רב יותר. עובדה זו מאותתת למוח שלא צריך להכניס עוד אוכל ונוצרת תחושה של שובע לאורך זמן. אם מוסיפים אלולוז לפני הארוחה הגדולה של היום, סביר להניח שתצליחו לשלוט על התיאבון שלכם טוב יותר. (בסוף המאמר יש רעיונות לשילוב שלו בתזונה).
שימוש נוסף יכול להיות בשעות שהכי קשה לרוב האנשים, הערב. תוספת של אלולוז תעזור להוריד את החשקים המתגברים ותיתן תחושת שובע ליותר זמן.
מונע עליית סוכר בדם
GLP1 מעכב הפרשה של הורמון הנקרא גלוקגון. גלוקגון הוא ההורמון ההופכי של אינסולין.
אם התפקיד של אינסולין הוא להכניס סוכר לתאים ובכך להוריד את רמתו בדם, גלוקגון רוצה לעלות אותו.
אם אנחנו מעכבים את הגלוקגון בעזרת GLP1 אז יש לנו פה מנגנון נוסף, בעזרת אלולוז, שעוזר לתקן את רמות הסוכר בדם.
זו אולי הסיבה, שאנשים עם סוכרת מסוג 1 שמכניסים אלולוז לתפריט שלהם, חווים הקלה בשליטה על רמות הסוכר אפילו אחרי שהם אוכלים משהו עמילני או עם סוכר וזה כנראה בגלל העיכוב של הגלוקגון שגבוה יותר באופן כרוני אצל אנשים עם סוכרת.
שתי התופעות האלה: עיכוב ריקון המעיים ו- הורדה של גלוקגון עוזרות לכמה דברים:
- שליטה על רמות הסוכר בדם.
- שמירה על אינסולין נמוך יותר.
- מגביר צריכת גלוקוז על ידי השרירים
- מעכב ייצור טריגליצרידים וכולסטרול. ( דרך נוספת עיקרית לעלות AMPK היא בעזרת פעילות גופנית וצום).
- דיכוי יצירה של גלוקוז בכבד– רוב הסוכרתיים מכירים את התרופה מטפורמין שהיא קו הטיפולי הראשון לסוכרת. התרופה הזו עובדת גם במסלול המעלה AMPK שמדכא את יצירת הגלוקוז בכבד בתהליך שנקרא גלוקונאוגנזה.
- הורדת חומצת שתן (אוריק אסיד) – רוב האנשים מכירים את האוריק אסיד בהקשר של גאוט ונמנעים מצריכת בשר ובירה כדי לא לעלות אותו, למרות שהגורם שהכי משפיע על עלייה של אוריק אסיד הוא הפרוקטוז (חד סוכר הנמצא במזונות רבים) אלולוזבמתיקות שלו, יכול להחליף במזונות רווי פרוקטוז וכך בדרך עקיפה לעזור להפחתת רמות האוריק אסיד שיקל על גאוט.
- מפחית עמידות לאינסולין–ניצול טוב יותר של רכיבים תזונתיים ושימוש בהם לייצור אנרגיה מתאפשר כש ה AMPK עולה.
- מפחית שומן בכבד במצב של כבד שומני–כבד שומני הוא למעשה הפתיח (הסיפתח אם תרצו ) לבעיות הרבה יותר חמורות המתרחשות בכבד ולכן חשוב מאוד לטפל בבעיה כשהיא בשלב הזה. בעזרת תזונה נכונה אפשר תוך 3 חודשים לערך להפוך את המצב.
אלולוז יכול לשפר את המצב בכך שהוא מפעיל AMPK המשפר את הרגישות של תאי השומן לאינסולין וכך השומן מהאיברים הפנימיים לא ידלוף מתאי השומן. זה בסדר שתאי שומן ידלפו שומן במצב של אינסולין נמוך כי הכבד פשוט ישרוף אותו אבל אם הכבד יראה הרבה שומן ורמת האינסולין גבוהה שריפה שומן תיפסק והוא יהיה חייב לאחסן אותו כלומר, יהפוך אותו לטריגליצרידים וכך נוצר לנו כבד שומני.
אלולוז – עובדות
- תופעות לוואי – לפי מה שידוע עד כה אין לו את אותן תופעות לוואי שיש לממתיקים אחרים. (פגיעה בחיידקי המעיים, עליה במשקל, פגיעה בבריאות מטאבולית).
- הוא סוכר אמיתי נקרא גם "סוכר נדיר" הנמצא באופן טבעי בכמות קטנה במזונות כמו צימוקים, תאנים וסירופ מייפל.
- הטעם שלו דומה מאוד לסוכר ואין לו את הטעם המוזר שיש לממתיקים מלאכותיים אחרים.
- הוא ברובו נספג במעי הדק כך שלא גורם לבחילה, שלשול, גיהוק כמו שיש עם ממתיקים אלכוהוליים כמו אריתריטול או אקסיטול. (אלא אם תצרכו אותו בכמות גדולה מאוד).
- כשהוא נספג במעיים 99% ממנו יוצא מהגוף בעזרת הכליות ובגלל שהוא כמעט ולא מתפרק בגוף הוא לא מעלה את רמות הסוכר בדם או מוריד את רמות הקיטונים.
אלולוז – שימושים ושילוב בתפריט
- אפשר להוסיף אלולוז במקום סוכר לקפה, לתה או לכל משקה אחר.
- להחליף אותו בכמות הסוכר שיש באפייה.
- להכין ריבת תותים או פירות יער אחרים.
- אפשר להשתמש באלולוז בכל מתכון שדורש סוכר. ביחס של 1:1 .
- להוסיף ליוגורט בארוחת ערב מוקדמת בשביל להוריד את החשקים למתוק בהמשך הערב.
לרכישת אלולוז לחץ כאן.
מקורות:
https://drc.bmj.com/content/9/1/e001939.short
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X22005502