שומנים בתפריט לסוכרתיים? בטוחה? ולירידה במשקל? שנים אמרו לנו ששומן משמין, ששומן סותם את העורקים אז איך שומן יכול לעזור לסוכרתיים לאזן את רמות הסוכר בדם במאמר שלפניכם.
ייתכן והכותרת של המאמר הזה זעזעה אתכם, שומן? טוב? לסוכרתיים? לבעלי עודף משקל?
אז כן…שומן ושומן רווי הם מרכיבים חיוניים לתזונה שלנו.
אפילו אפשר להגיד ששומן הוא אחד ממקורות המזון החיוניים ביותר לגוף שלנו.
לסוכרתיים, תוספת של שומן לתפריט הכרחית פי כמה וכמה בעיקר כי כמות מספקת של שומן תוריד
את החשק לפחמימות.
אבל רגע …כל הזמן אמרו לנו:
- להיזהר משומן
- להפחית אותו
- שהוא סותם את העורקים
- והכי חשוב אמרו לנו ששומן משמין.
נכון, זה מה שאמרו לנו ב- 60 שנה האחרונות …
סקירה הסטורית
בשנות ה- 40 החלו מקרי התקפי הלב להתגבר בקרב אוכלוסיית הגברים בארה"ב בגילאי 45-65. האבחנה בתופעה הביאה את החוקר אנסל קיז לעלות את השערת השומנים השלטת עד היום.
ההשערה אומרת כך:
יש קשר בין צריכה גבוהה של שומנים לסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם (מחלות קרדיווסקולריות).
אנסל קיז ערך מחקר ב- 22 מדינות (ספויילר להמשך …המחקר נקרא רק 7 הארצות…)
ואלו התוצאות שלו:
כפי שאתם רואים הנקודות על הגרף מאוד מפוזרות, הוא מצא שרק בחלק מהמדינות היתה התאמה להשערה ובחלק מהמדינות לא.
למשל: בצרפת, בשבדיה, דנמרק, שוויץ ונורבגיה – אחוז השומן בתפריט היה גבוה ומספר התקפי הלב היה נמוך.
לעומת זאת: בארה"ב, קנדה ואנגליה היו יותר מקרים של התקפי לב באוכלוסייה שצרכה יותר שומן.
אז מה עושים כשהנתונים לא מסתדרים לך במחקר?
החוקר לא נתן לעובדות לבלבל אותו והשתמש רק בנתונים שכן התאימו להשערה שלו. הוא הוריד 15 מדינות מהמחקר והציג רק 7 .
עכשיו ששמנו את הנושא הזה מאחורינו….בואו נראה מדוע לסוכרתיים כדאי להוסיף שומן לתפריט.
5 סיבות להוספת שומנים לתפריט של סוכרתיים
1. שומן עוזר לירידה במשקל – שומן משביע
סוכרתיים רבים מתלוננים על תחושת רעב או מצב "בא לי משהו" תמידית, מסיימים ארוחה אחת ומיד או תוך שעה –שעתיים כבר מתחילים שוב לחפש משהו…(התלונה הזו רווחת גם אצל הסובלים מעודף משקל)
השומן בתפריט הוא המרכיב שישאיר אתכם שבעים לאורך זמן.
הוא זה שיגרום לכם לא לחשוב כל הזמן על הארוחה הבאה
או מה אני אנשנש אח"כ שגם לא יעלה לי את הרמת הסוכר וגם לא אשמין ממנו.
השומן ייתן לכם שקט בראש מהעיסוק התמידי באוכל.
2. שומן מוריד את דרישת הגוף לאינסולין.
גם אם אתה חולה בסוכרת מסוג 2 או 1, גם אם יש לך כבד שומני או טריגליצרידים גבוהים הגוף שלך צריך אינסולין על מנת להכניס את הסוכרים שאכלת לתוך התא.
שימוש יתר באינסולין, קרי אכילה ללא הפסקות, נשנשת ואכילה מרובה של פחמימות מצריכה מהגוף להפריש עוד ועוד אינסולין ובתדירות גבוהה. עד שאחרי 10-15 שנים מתפתחת בגוף עמידות לאינסולין והמצב המטאבולי מחמיר.
אכילה של שומן לעומת זאת, אינה מגבירה את דרישת הגוף לאינסולין והגוף מצליח לשמור על רמות סוכר קבועות בדם. (שזה מה שהוא הכי אוהב).
3. שומן מעודד ספיגה של ויטמינים A, E, D , K
ויטמינים אלו חייבים שומן על מנת להיספג בדם. סוכרתיים שהורידו את כמויות השומן בתפריט שלהם מחשש למחלות לב וכלי דם עלולים לסבול מחוסרים.
4. שומן משפר את תפקוד המוח.
סוכרת הנובעת מעמידות לאינסולין היא אחד מגורמי הסיכון המובילים למחלות אלצהיימר ודמנציה. מחלות אלו נקראות היום סוכרת מסוג 3 . למעשה 60% מנפח המוח הוא שומן.
צריכה מועטה של שומן בתפריט מגבירה את הסיכונים ללקות קוגניטיבית ואובדן זיכרון, הנפוצים כל כך בקרב הסובלים מסוכרת. (חשוב גם לילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז).
5. שומן חשוב לייצור ולאיזון הורמונים.
סוכרת ועודף משקל הן מחלות מטאבוליות. שחקן המפתח בריפוי המחלות הללו הוא האינסולין שהוא הורמון. מצב הורמונלי מאוזן מביא:
- יציבות רגשית.
- תיאבון מבוקר.
- ירידה בתשוקה למתוק או מלוח.
- רמות אנרגיה גבוהות.
צריכת שומנים חשובה לתהליכי הזדקנות
- אנרגיה גבוהה.
- שמירת על מסת שריר.
- מוריד לחץ דם.
- תפקודי מוח תקינים ושמירה על הזיכרון.
תכל'ס – אילו שומנים כדאי לצרוך
(הערה – השומנים המדוברים בכתבה הזו הם שומנים המגיעים מהחי ומהצומח. לא מדובר על שמנים מעובדים ולא על שומן צמחי מוקשה או שמנים כמו שמן סויה , שמן תירס וכד' )
שומנים מהצומח:
- אגוזים – אגוזי פקאן, אגוזי מלך, מקדמיה , לוז , שקדים, צנוברים, פיסטוק, קשיו
- זרעים – זרעי חמניה, זרעי צ'יאה , זרעי דלעת.
- אבוקדו ושמן אבוקדו.
- זיתים.
- קוקוס – ללא סוכר.
- חמאת בוטנים – ללא סוכר.
- חמאת שקדים – ללא סוכר.
שומנים מהחי:
שומנים מהחי בדר"כ משביעים יותר אבל מי שצמחוני לא חייב לצרוך אותם כדי להשיג את יתרונות השומן.
- גבינות
- ביצים
- דגים
- בשר / עוף
סיכום
שומן תזונתי חיוני להישרדותו של האדם. לאורך כל ההיסטוריה הייתה לנו תזונה עשירה בשומנים רוויים, שומנים בלתי רוויים, וכמה שומנים רב בלתי רווים חיוניים, כמו אומגה 3. (הרחבה על ההבדלים בין סוגי השומנים במאמר הבא)
עם זאת, ההנחיות שקיבלנו במשך עשרות שנים הייתה להימנע משומנים.
כתוצאה מההנחיות הללו:
החלפנו את צריכת השומן הגבוהה בשפע של פחמימות מעובדות, עלינו במשקל, הפכנו להיות רעבים יותר ועייפים יותר.
זה מה שהביא אותנו למגיפת ההשמנה והמחלות המטאבוליות.
שילוב של שומן בתפריט הנו הכרחי – נסו את זה בבית !