כיצד משפיע המזון שאנחנו אוכלים על רמות הסוכר בדם? איזה מזון גורם לעלייה חדה ברמות הסוכר ואיזה מזון לא משפיע?
הדרך להבריא מסוכרת, לשמור על משקל תקין ופרופיל שומנים תקין בדם, היא לדעת מה לאכול וכיצד המזון שאוכלים משפיע על רמות הסוכר בדם.
הטעות הגדולה של הסוכרתיים
הטעות הכי בסיסית שחוזרת על עצמה, היא העובדה שרוב הסוכרתיים לא יודעים עד כמה המזונות שהם אוכלים משפיעים על רמות הסוכר בדם ולסוכרתיים זה ממש קריטי.
ומדוע חשוב כל כך לדעת? כי ככל שהמזון יעלה את רמות הסוכר בדם, גבוה יותר ובזמן קצר יותר, כך הגוף יצטרך להפריש יותר אינסולין כדי להתמודד עם הסוכר שהגיע.
אם אתם בריאים ובבדיקות הדם הסוכר תקין – זה לא אומר שסוכר לא מזיק לכם, זה אומר שהגוף, בשלב הזה של החיים, מצליח להתמודד עם כמויות הסוכר שנכנסות והוא עושה את זה על ידי הגברת הפרשת האינסולין מהלבלב בהתאם. הבעיה אצל חלק מהאנשים שלאורך זמן, אפילו 10-15 שנים, הגוף מתחיל להתעייף.
אם אתם סובלים מעודף משקל, טרום סוכרת, כבד שומני, טריגליצרידים או שחלות פוליציסטיות, הגוף שלכם כבר נמצא במצב הנקרא עמידות לאינסולין. מה שאומר שהגוף כבר פחות מצליח לווסת את כמויות הסוכר הגבוהות שנכנסות ומנסה בדרכים אחרות לפתור את הבעיה. (למשל ליצור שומנים ביתר שהם הטריגליצרידים או לייצר כבד שומני).
הבשורה הטובה לסוכרתיים
עמידות הגוף לאינסולין הוא מצב הפיך וכדי לטפל בבעיה מהשורש חשוב להקפיד ולאכול מזונות, שלא מעלים את רמות הסוכר בדם ברמה מהירה וגבוהה ולאפשר לגוף ובעיקר ללבלב, להפריש פחות אינסולין במהלך היום.
השפעת המזון על רמת הסוכר בדם
עד לא מזמן ניסו להסביר כיצד רמות הסוכר בגוף מושפעות ממזון מסוים בעזרת מונח הנקרא "אינדקס גליקמי", שהציג כמה מהר האוכל שאוכלים משפיע על רמת הגלוקוז בדם. לפי המדד הזה פחמימה המתפרקת לאט ומשחררת גלוקוז באופן הדרגתי למערכת הדם קיבלה ערך נמוך ופחמימה שהתפרקה מהר והשפיעה על רמות הסוכר בדם באופן מהיר וחד, קיבלה ציון גבוה.
הבעיה שהשיטה הזו מסובכת יחסית ולא העבירה את המסר כמו שצריך.
לכן בחרתי היום להציג בפניכם דרך חדשה ומאוד קלה להבנה שהגה Dr. David Unwin המתארת בעזרת כמות כפיות סוכר, איך הגוף מגיב למזון שאוכלים, הרעיון מתבסס על כך ששימוש בכפית היא דרך מצוינת וקנה מידה שכל אחד מכיר ויכול גם לדמיין.
2 הבהרות:
- בכפית אחת יש 4 גרם סוכר.
- המדדים אינם חישוב של כמות הפחמימות במזון אלא, חישוב מדד האינדקס הגליקמי של המזון, כלומר באיזו רמה המזון ישפיע על רמת הסוכר (גלוקוז) בדם.
מקור: https://phcuk.org/nice/
כיצד 120 גרם של פרי משפיע על רמת הסוכר בדם
אבטיח – 120 גרם = 6 כפיות סוכר.
בננה – 120 גרם = 5.7 כפיות סוכר.
ענבים שחורים – 120 גרם = 4 כפיות סוכר.
תפוח דלישס – 120 גרם = 2.2 כפיות סוכר.
נקטרינה – 120 גרם = 1.5 כפיות סוכר.
אפרסק – 120 גרם = 1.1 כפיות סוכר.
תותים – 120 גרם = 1.4 כפיות סוכר.
עכשיו כשאתם יודעים כיצד המזון שאתם אוכלים משפיע על קפיצת הסוכר בגוף שלכם תוכלו לבחור נכון יותר ולשמור על סוכר מאוזן.
אם אתם סוכרתיים, המודדים סוכר יומיום אני ממליצה לכם לנסות לבדוק את הנתונים שרשמתי ולמדוד את רמת הסוכר שעתיים אחרי הארוחה ותוכלו לראות בדיוק את ההשפעה על הגוף.
אם גם אתם מתמודדים עם סוכר לא מאוזן.
מגדילים את המינון של התרופות בכל פעם או סובלים מכבד שומני, טריגליצרידים או שחלות פוליציסטיות
חשוב שתדעו שום תרופה לא מורידה את ה- HbA1c כמו תזונה – תראו כמה זה השפיע על שרי.