האם סדר אכילת המזון משפיע על קפיצת הסוכר?
1. האם סדר אכילת המזון משפיע על קפיצת הסוכר?

האם סדר אכילת המזון משפיע על קפיצת הסוכר?

בסוכרת מסוג 2, קפיצה של רמות הסוכר אחרי הארוחה היא אחת הבעיות המרכזיות הדורשות תשומת לב גדולה. גם לאנשים לא סוכרתיים, מניעה של קפיצות סוכר לאורך היום, היא קריטית לבריאות ואריכות ימים.

מה קורה כשמצליחים למנוע את קפיצת הסוכר אחרי הארוחה?

  • פחות חשק למתוק.
  • אנרגיה טובה יותר.
  • שינה רגועה יותר.
  • הזדקנות איטית יותר.
  • שיפור הפוריות ואיזון הורמונלי.
  • עור פנים טוב יותר, פחות קמטים.
  • בריאות לבבית.
  • פחות ירידה קוגניטיבית- יותר חדות מחשבה.
  • פחות תסמיני גיל המעבר.
  • ניהול קל יותר של סוכרת הריון.
  • פחות סיכון לסוכרת סוג 2.

סדר האכילה של המזון משפיע

בתפריט דל פחמימה, בדרך כלל מתמקדים בסך הפחמימות הכללי שיש בארוחה או בכמות הפחמימות נטו שיש במזון שאנחנו אוכלים ובכך מנסים להמעיט את קפיצת סוכר לאחר הארוחה.
במחקר הנדון במאמר זה, מסתבר שגם סדר האכילה קובע.
כך שאכילה בסדר הנכון, תשפיע על קפיצת הסוכר שלך בדם אחרי הארוחה.(התגובה הגליקמית).

במחקר שהתפרסם ב- Diabetes care – ביולי 2015
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876745/

בדקו את השפעה שיש לסדר האכילה של המזון בארוחה על קפיצת הגלוקוז ורמות האינסולין לאחר ארוחה במבוגרים הסובלים מעודף משקל / השמנת יתר עם סוכרת מסוג 2.

המחקר כלל 11 משתתפים (6 נשים, 5 גברים) עם סוכרת מסוג 2 שטופלו במטפורמין.
הגיל הממוצע היה 54 ומדד ה- BMI הממוצע היה 32.9.
המשתתפים חלו בסוכרת בממוצע 4.8 שנים לפני המחקר  וה-HbA1c הממוצע היה 6.5.

תנאי המחקר:
הארוחות ניתנו למשתתפים לאחר צום לילה של 12 שעות.
הם קיבלו את אותה הארוחה בדיוק ב-2 ימים נפרדים, בהפרש של שבוע אחד.

בארוחה הראשונה: המשתתפים אכלו בתחילת הארוחה פחמימות (לחם ג'בטה ומיץ תפוזים)
ואחרי 15 דקות אכלו חלבון (חזה עוף בגריל ללא עור) + ירקות (סלט חסה ועגבניות עם ויניגרט איטלקי דל שומן וברוקולי מאודה עם חמאה)
בארוחה השנייה: לאחר שבוע, המשתתפים אכלו בתחילת הארוחה חלבון + ירקות ולאחר 15 דקות פחמימות.
מדידות הגלוקוז והאינסולין נלקחו ממש לפני צריכת הארוחה ו-30, 60 ו-120 דקות לאחר תחילת הארוחה.

תוצאות המחקר על סוכרתיים מסוג 2

בארוחה השנייה שבה ירקות וחלבון נצרכו בתחילת הארוחה
רמת הגלוקוז הממוצעת

30 דק' לאחר הארוחה ירדה ב- 28.6%
60 דק' לאחר הארוחה – ירדה ב-36.7%
120 דק' לאחר הארוחה –ירדה ב- 16.8%
השטח המצטבר מתחת לעקומה היה נמוך ב-73% מהארוחה הראשונה.
רמת האינסולין הממוצעת
30 דק' לאחר הארוחה ירדה ב- 31.2%
60 דק' לאחר הארוחה ירדה ב- 49.6%
120 דק' לאחר הארוחה ירדה ב- 40.3%

מסקנות לדרך במיוחד לסוכרתיים:

  1. הסדר שבו אוכלים את האוכל מהצלחת משחק תפקיד עצום בהשפעה המטבולית.
  2. אכילת פחמימות בסוף הארוחה, לעומת אכילת פחמימות בתחילת הארוחה, מועילה יותר בהפחתת אינסולין וגלוקוז.
  3. אותה ארוחה בדיוק רק בסדר אחר עוזרת לנו להתמודד עם 40% פחות גלוקוז.
  4. כשקפיצת הסוכר נמוכה יותר, פחות אינסולין יופרש ונצליח להתמודד גם עם עודף משקל ועמידות לאינסולין טוב יותר ולכן כדאי לאכול קודם את החלבון והשומן ורק אחר כך את הפחמימות.
  5. את הלחם שמגיע ראשון במסעדה, עדיף לבקש שיביאו עם הארוחה או שאם הוא יגיע בסוף הארוחה אולי כבר לא תרצו אותו כל כך.
  6. חשבו פעמיים לפני שאתם מכניסים את האוכל לפה – לסדר האכילה יש משמעות גדולה על קפיצת הסוכר.

 

 

מקורות:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876745/

https://www.nature.com/articles/nutd201633/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30101510/

 

מעוניינים לקבל למייל את המאמר הבא שאפרסם?
מלאו את הטופס ותהנו מהקריאה:

סיפורי הצלחה

מאמרים נוספים

אלולוז ממתיק לסוכרתיים

אלולוז – הממתיק הכי טוב לסוכרתיים

האם אלולוז הוא הממתיק הכי טוב לסוכרתיים? מה היתרון של הממתיק הזה לחולי סוכרת וכיצד אלולוז יכול להועיל לבריאות המטאבולית שלך?  האם סוכרתיים יכולים להשתמש

עייפות וסוכרת – פתרון טבעי

 סוכרת היא מצב כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם ואחד התסמינים השכיחים והמתישים שלה הוא עייפות. עייפות בסוכרת עלולה להיות חוויה מתמשכת למדי המקשה

צום לסירוגין לסוכרתיים

הגישה המסורתית לטיפול בסוכרת לא מצליחה! כולם מחפשים ריפוי ולא רוצים "לנהל את המחלה". אנשים רוצים להיות בריאים יותר, להרגיש טוב יותר, לאזן סוכר, לאזן

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

 דפוסי האכילה שלנו בעשורים האחרונים השתנו באופן משמעותי ויש להם חלק גדול במגפת ההשמנה והסוכרת. אחד משלושת השינויים העיקריים בהרגלי התזונה שלנו הוא זמן האכילה.

לחץ דם גבוה וסוכרת מה הקשר

סוכרת ולחץ דם גבוה: מה הקשר?

יתר לחץ דם הוא אחד מגורמי הסיכון העיקריים לתמותה ממחלות לב וכלי דם, אשר נמנות על סיבות המוות המובילות בישראל. פתיחה קצת מדכאת לכתבה ….מודה.

חשיבות המגנזיום לסוכרתיים

מגנזיום הוא אחד המינרלים החשובים ביותר, אשר הכרחי לפעולתם של יותר מ -300 אנזימים שונים. כיום כ-  70% מהאנשים סובלים ממחסור במגנזיום ובמיוחד סוכרתיים. מהי

יום הסוכרת 2020

בימים אלו של מגפת ה- COVID-19, כשהכלכלה העולמית מתרסקת, ואנחנו חווים סכסוכים גזעיים ופוליטיים ברמה יומיומית נראה על פני השטח שזה לא ממש הזמן לעסוק

 תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי או להכשיר מטפלים. אין להסתמך על המידע באתר כעל מקור בלעדי, או כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, השגחה וחוות דעת של רופא מוסמך. מתן אמון בלתי מסויג בתוכן כלשהוא באתר הוא סיכון שכולו של הגולש ובאחריותו. כמקובל בתחום הרפואה המשלימה, התאמת טיפול נעשית באופן אינדווידואלי וספציפי לכל אדם, כל מקרה לגופו, לכן יש להתייחס אל התכנים באתר בזהירות ואין להסתמך עליהם.
חלק מהמידע הינו בגדר דעה אישית של הכותבת בלבד ואינו מתיימר להתאים לכל אדם. השימוש והצפייה באתר הינם באחריות הגולש בלבד ואין לראות במידע המופיע באתר משום הבטחה לתוצאה כלשהי ו/או אחריות או חובות כלשהם של הכותבת לכל נזק ישיר ו/או עקיף העלול להיגרם כתוצאה משימוש לא מוסמך במידע זה. 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן