גבינות לסוכרתיים – מה עדיף ומה פחות
גבינות לסוכרתיים

גבינות לסוכרתיים – מה עדיף ומה פחות

האם גבינות שמנות הן חלק מהתפריט לסוכרתיים? האם הן חלק מהתפריט הקטוגני? האם מותר לאכול גבינות שמנות ללא הגבלה? אילו גבינות עדיפות ואילו פחות בתזונה לסוכרתיים? כל התשובות במאמר שלפניך.

בתזונה נכונה לסוכרתיים ולרוצים לרדת במשקל נבחנת בכל ארוחה ובכל מאכל כמות הפחמימות, החלבונים והשומנים.
לכל אחד מתאימה כמות שונה בהתאם למצב הבריאותי והמטבולי שלו. (לקריאה נוספת על כמה פחמימות צריך לאכול ביום).
גבינות שמנות נזכרות, לא פעם, כחלק מהתפריט לסוכרתיים ויש שמרחיקים ואומרים שאפשר לאכול מהן כמה שרוצים.
כמטפלת בסוכרתיים ובאנשים שרוצים לרדת במשקל אני רואה שגבינות הן תחום "אפור" כלומר לחלק מהאנשים הן טובות ולחלק פחות.
ב-50 שנה האחרונות, נמנעים אנשים רבים לאכול שומן, מהפחד שמא השומן יסתום להם את העורקים ובין היתר הם נמנעים גם מגבינות שמנות. אבל שומן, הוא חלק מתפריט נכון לכל סוכרתי ולכל מי שרוצה לרדת במשקל. (לקריאה נוספת על 5 סיבות להוספת שומנים לתפריט).

המאמר הזה ינסה לעשות קצת סדר בנושא, תוך כדי ההבנה כי כל אחד מגיב אחרת לגבינות ולכן יש לבדוק באופן אישי כיצד גופך מגיב.

רקע

מוצרי חלב הם מאכלים שהמרכיב העיקרי בהם הוא חלב. בארץ המרכיב העיקרי והמוביל הוא חלב פרה אחריו מוצרים מחלב עיזים, כבשים, באפלו, נאקות ועוד.
מוצרי חלב מכילים חלבון, שומן ופחמימה.
הפחמימה –בחלב היא הלקטוז – המכונה גם סוכר החלב. במערכת העיכול הוא מתפרק לגלוקוז וגלקטוז.
החלבון – 2 סוגי החלבון העיקריים בחלב הם 80% חלבון הקזאין ו-20% חלבון מי גבינה (Whey).
השומן – חלב מכיל בעיקר שומן רווי כ- 70% , 25% שומן חד בלתי רווי , 2.5% שומן רב בלתי רווי ו- 2.5% שומן טראנס.

קיימים מוצרי חלב רבים בשוק והשוני העיקרי נמדד בכמות הפחמימה, החלבון והשומן. עיקר ההבדל נובע מתהליך ההכנה והמקור.
שימ לב שככל שרמת השומן נמוכה יותר כך עולה כמות הפחמימה (סוכר הלקטוז).
לדוגמא: גבינת נפוליאון 25% שומן, מכילה 2.5 גרם פחמימה ל- 100 גרם לעומת גבינה לבנה 5% שומן המכילה 4.3 גרם פחמימה ל- 100 גרם.
מהניסיון שלי בקליניקה, עוד לא ראיתי מישהו שחמאה העלתה לו את רמות הסוכר בדם.
בהנחה כמובן , שלא צורכים איתה גם פחמימה. ( על זה נאמר המשפט Don’t Blame the Butter for What the Bread Did).

את מוצרי החלב ניתן לחלק ל- 3 קבוצות לפי כמות הפחמימה שבהן:

גבינות – עד 3 גרם פחמימה ל- 100 גרם.

** לסוכרתיים ובעלי עודף משקל הנמצאים בתזונה קיטוגנית או דלת פחמימה, רשימת הגבינות הזו היא המומלצת ביותר:

  1. חמאה, גהי.
  2. גבינת ברי.
  3. גבינת קממבר.
  4. צ'דר כתומה.
  5. מנצ'גו.
  6. פיקוריני.
  7. מוצרלה.
  8. גבינה כחולה.
  9. יוגורט יווני (היוגורט המועדף עליי הוא סמיך, כמעט ללא פחמימות . מי הגבינה נוקזו בתהליך ההכנה. יש לשים לב למותגים השונים שעלולים להכיל יותר פחמימה).
  10. שמנת מתוקה.
  11. קוטג'

  גבינות – בין 3-7 גרם פחמימה ל- 100 גרם.

  1. פרמז'ן.
  2. גבינת פטה.
  3. גבינת שמנת.
  4. יוגורט ללא טעמים.
  5. גבינה קרמית (פילדלפיה, מסקרפונה).
  6. קפיר – דומה ליוגורט בטעם , משקה חלב שעובר תהליך התססה בשילוב של חיידקים ושמרים.
  7. חלב.

גבינות –  10 גרם פחמימה ומעלה ל- 100 גרם.

  1. יוגורט ממותק (יכול להגיע גם ל- 20 גרם פחמימה, תלוי מאוד בתוספות).
  2. יוגורט דל או דיאט – מוצרים כאלה צריך להיזהר מהם ואפילו להתרחק, הם "נחשבים" בריאים יותר אבל מכילים סוכר, חשוב לבדוק את התווית ולראות כמה פחמימה יש בגביע.
  3. מעדני חלב למיניהם המכילים סוכר.

* רשימת סוגי הגבינות היא ארוכה מכדי שאוכל להכניס למאמר הזה , ההמלצה שלי היא לקרוא את התווית שעל המוצר ולבדוק כמה פחמימה יש ב- 100 גרם.

יתרונות בצריכת מוצרי חלב וגבינות לסוכרתיים

  1. חלבון – הרבה מוצרי חלב מכילים כמות גבוהה של חלבון. אספקת חלבון טובה לגוף חשובה מאוד להצלחה של תפריט דל פחמימה ולמניעה של איבוד מסת שריר.
  2. שובע – חלבון ושומן תורמים לנו לשובע ופחיתים את החשק לפחמימות.  אכילה של מוצרי חלב המכילים חלבון תגרום לתחושת שובע גבוהה יותר, מה שיעזור בתהליך ירידה במשקל. (במיוחד לצמחוניים האוכלים גבינות ביצים ודגים).
  3. מקור לסידן – גבינות קשות מכילות הכי הרבה סידן. למשל, פרמז'ן וגבינת צ'דר מכילות מעל 700 מ"ג ל- 100 גרם גבינה.
  4. מעשיר טעמים– יכול לשמש כבסיס לרטבים שונים או כציפוי לתבשילים.

חסרונות בצריכת מוצרי חלב וגבינות לסוכרתיים

  1. מוצרי חלב מעכבים את השגת המטרה – אצל חלק מהאנשים שאני פוגשת, מוצרי חלב מעכבים ירידה במשקל או מעלים את האינסולין. יש לכך 2 סיבות עיקריות:
    • לקטוז (סוכר חלב) מתפרק לגלוקוז בתהליך העיכול.
    • החלבון (בעיקר קזאין) או ליתר דיוק – חומצות אמינו – גורמות לעליית האינסולין. בתהליך העיכול החלבון מתפרק לחומצות אמינו בודדות, הנספגות בזרם הדם והלבלב בעקבות כך משחרר אינסולין כדי לעזור לחומצות האמינו להיכנס לשרירים. למרות שהתהליך הזה קורה בכל המזונות החלבוניים, עדיין גבינה תעלה פחות את האינסולין מכל מזון פחמימתי אחר.
  2. אקנה ובעיות עור אחרות – אצל אנשים מסוימים חלב יכול להחמיר את האקנה.
  3. אי סבילות ללקטוז – אצל חלק מהאנשים, חלב עלול לגרום לבעיות עיכול או לתסמינים אחרים כמו כאבי בטן, נפיחות, גזים, בחילות ועוד.
  4. מעורר תאבון ותשוקה לפחמימות.

שורה תחתונה – האם כדאי לסוכרתיים לצרוך מוצרי חלב?

כמו במקרה של מזונות רבים, התגובה לחלב היא מאוד אינדיבידואלית.רוב האנשים יכולים לכלול בתפריט: גבינה, חמאה, יוגורט יווני ומוצרי חלב דלי פחמימות ללא שום בעיות.
אם מוצרי חלב הם חלק מהתפריט שלך ועדיין המטרות לא הושגו הנה המלצתי:

  1. להסיר לחלוטין את מוצרי החלב לשבועיים.
  2. להוסיף בהדרגה לפי הסדר: תחילה גהי או חמאה.
  3. אח"כ גבינת פטה עיזים.
  4. גבינות מחלב פרה כמו פרמז'ן.
  5. ולבסוף גבינות רכות כמו גבינת שמנת או מסקרפונה.

עם קצת ניסוי טעיה תוכלו לדעת כיצד הגבינות משפיעות על הגוף שלכם ולמצוא את הכמות והסוג שהכי מתאימים לכם.

צריכים עזרה ? צרו קשר ואשמח לעזור.

 

 

מעוניינים לקבל למייל את המאמר הבא שאפרסם?
מלאו את הטופס ותהנו מהקריאה:

סיפורי הצלחה

מאמרים נוספים

מרק לסוכרתיים

מרקים לסוכרתיים ולירידה במשקל

אין כמו מרק חם ומנחם ביום חורפי, אך עבור סוכרתיים, חשוב להקדיש תשומת לב מיוחדת לבחירת המרכיבים. מרק שאינו מורכב כהלכה עלול להפוך למוקש תזונתי

אלולוז ממתיק לסוכרתיים

אלולוז – הממתיק הכי טוב לסוכרתיים

האם אלולוז הוא הממתיק הכי טוב לסוכרתיים? מה היתרון של הממתיק הזה לחולי סוכרת וכיצד אלולוז יכול להועיל לבריאות המטאבולית שלך?  האם סוכרתיים יכולים להשתמש

עייפות וסוכרת – פתרון טבעי

 סוכרת היא מצב כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם ואחד התסמינים השכיחים והמתישים שלה הוא עייפות. עייפות בסוכרת עלולה להיות חוויה מתמשכת למדי המקשה

צום לסירוגין לסוכרתיים

הגישה המסורתית לטיפול בסוכרת לא מצליחה! כולם מחפשים ריפוי ולא רוצים "לנהל את המחלה". אנשים רוצים להיות בריאים יותר, להרגיש טוב יותר, לאזן סוכר, לאזן

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

 דפוסי האכילה שלנו בעשורים האחרונים השתנו באופן משמעותי ויש להם חלק גדול במגפת ההשמנה והסוכרת. אחד משלושת השינויים העיקריים בהרגלי התזונה שלנו הוא זמן האכילה.

 תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי או להכשיר מטפלים. אין להסתמך על המידע באתר כעל מקור בלעדי, או כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, השגחה וחוות דעת של רופא מוסמך. מתן אמון בלתי מסויג בתוכן כלשהוא באתר הוא סיכון שכולו של הגולש ובאחריותו. כמקובל בתחום הרפואה המשלימה, התאמת טיפול נעשית באופן אינדווידואלי וספציפי לכל אדם, כל מקרה לגופו, לכן יש להתייחס אל התכנים באתר בזהירות ואין להסתמך עליהם.
חלק מהמידע הינו בגדר דעה אישית של הכותבת בלבד ואינו מתיימר להתאים לכל אדם. השימוש והצפייה באתר הינם באחריות הגולש בלבד ואין לראות במידע המופיע באתר משום הבטחה לתוצאה כלשהי ו/או אחריות או חובות כלשהם של הכותבת לכל נזק ישיר ו/או עקיף העלול להיגרם כתוצאה משימוש לא מוסמך במידע זה. 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן