כאשר אנחנו אוכלים האינסולין עולה! ככה עובד הגוף שלנו. ישנם מאכלים שמעלים יותר את האינסולין וישנם שפחות, למשל פחמימות מעלות אותו מאוד, חלבונים קצת פחות ושומנים כמעט ולא.תפקידו של האינסולין – להכניס לתאים את הסוכר שהתפרק מהמזון על מנת שהתא יוכל לנצל אותו לאנרגיה. כאשר האינסולין לא מסוגל יותר להכניס את הגלוקוז (סוכר) לתאים – זה המצב שנקרא תנגודת אינסולין!
כיצד מתפתחת התנגודת לאינסולין
1. שימוש יתר באינסולין – בדומה לאנטיביוטיקה שמשתמשים בה יותר מידי והיא פחות יעילה, כך גם עם האינסולין.
- ארוחות בתכיפות גבוהה – 5-6 פעמים ביום.
- אכילה מרובה של פחמימות וסוכרים.
גורמות לגוף לעלות את רמת האינסולין בהתאמה.
כך נוצר מצב של רמת אינסולין גבוהה בדם כל הזמן וכמו האנטיביוטיקה – בסוף זה לא משפיע.
2. יותר מידי סוכר בתאים – תדמיינו לכם שאתם אורזים מזוודה, בהתחלה קל להכניס לתוכה חולצה ומכנסיים אבל אחרי עוד ועוד פריטים שהוספתם, המזוודה כבר מפוצצת ואפילו גרב לא תצליחו להכניס!
זה בדיוק מה שקורה בתאים שלנו בגוף, הם מלאים בסוכר וכל פעם יותר ויותר קשה לאינסולין להכניס עוד סוכר.
כשרמת האינסולין בדם גבוהה ועדיין האינסולין לא מצליח להכניס את הסוכר זה המצב של סוכרת מסוג 2.
מכיוון שסוכר שמסתובב בדם גורם לנזקים חמורים, הרופא נותן לנו תרופה…
הרוב, מתחילים עם תרופה שנקראת מטאמורפין, שתפקידה לא להעלים את הסוכר אלא לשנע אותו למקומות אחרים: לכבד, לכליות, למערכת העצבים, לעיניים וללב ,חלק ממנו גם הופך לשומן.
וככה למעשה מעבירים את הבעיה למקום אחר ולא באמת פותרים אותה.
כשהמזוודה מלאה הפתרון הנכון הוא לרוקן אותה! ולא לדחוס ולהפעיל כח.
מחלות שתנגודת לאינסולין היא השורש שלהן
- אלצהיימר
- סוכרת סוג 2
- השמנה
- שחלות פוליציסטיות – PCOS
- עייפות כרונית
- סרטן
- כבד שומני
- בעיות זיקפה
- יתר לחץ דם
- מחלות לב
- הזדקנות מהירה
- פרופיל שומנים בדם (טריגליצרידים גבוהים)
האם יש לכם תנגודת לאינסולין
תנגודת לאינסולין מתפתחת בתהליך ארוך ואיטי , לפעמים עשור שלם, אבל ברקע מתרחשים נזקים לגוף שאנחנו לא מודעים אליהם, או לא משייכים אותם לתנגודת. כגון: עייפות, פגיעה בזיכרון לטווח קצר, חוסר איזון הורמונלי ועוד.
בדיקת דם הנקראת – A1C יכולה לתת לכם תמונת מצב על רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים וממנה ניתן ללמוד האם יש לכם תנגודת לאינסולין. (ניתן לבקש את הבדיקה מרופא המשפחה או לערוך את
הבדיקה ברשת סופרפארם בעלות של 25 ש"ח ולקבל תוצאה תוך 5 דק')
מה צריך לעשות
אם נבדוק בעזרת בדיקת דם פשוטה את רמת האינסולין בצום. למעשה נצליח לזהות את הכיוון וההתחלה של סוכרת מסוג 2 הרבה הרבה יותר מוקדם.
שם הבדיקה: אינסולין בצום.
פשוט לבקש אותה מהרופא שלך. (לצערי צריך קצת להתווכח לפעמים). אם הרופא לא נותן לכם אותה, אפשר לבקש הפנייה ולעשות אותה באופן פרטי בעלות של 130 ₪ באסותא. נכון לינואר 2021
מה אומרת התוצאה או איך למדוד עמידות לאינסולין
HOMA-IR – Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance
הנו מודל למדידת עמידות לאינסולין. התוצאה שיוצאת מעידה על יחסי הגומלין בין רמת הסוכר בדם (בצום) לבין ההורמון המגיב – אינסולין או במילים פשוטת כמה אינסולין הגוף משחרר לכמות מסויימת של גלוקוז
על מנת לחשב את רמת העמידות שלך לאינסולין, יש להכניס את הנתונים למחשבון הבא:
גלוקוז |
אינסולין |
|
(mg/dL) |
uIU/mL (mU/L) |
|
X |
||
HOMA-IR = |
תוצאות חישוב עמידות לאינסולין
טווח בריא: בין 0.5-1.4
פחות מ 1.0 : רגישות לאינסולין טובה , תוצאה אופטימלית.
מעל 1.9 : עמידות מוקדמת לאינסולין. להתחיל לשנות אורח חיים , תזונה ושילוב של פעילות גופנית נכונה.
מעל 2.9 : עמידות משמעותית לאינסולין. סימן אזהרה, חובה לעשות שינוי תזונתי ושינוי של אורח החיים.
שורה תחתונה
סוכרת מסוג 2 היא מצב ארוך ומתמשך של עמידות לאינסולין. גם אם רמות סוכר שלך תקינות כרגע , זה לא אומר שהכל תקין, בדיקת דם של רמת האינסולין תחשוף עבורך מה המצב המטאבולי שלך ומה צריך לעשות כבר היום לשנות את המצב.
הפתרון לתנגודת לאינסולין
- להוציא מהתפריט סוכרים ועמילנים (אורז, תפוחי אדמה, פסטה, בטטה, לחם ועוד)
- להרכיב נכון את התפריט היומי – מעט פחמימות , קצת יותר חלבונים ולא לפחד משומנים טובים כמו שמן זית, חמאה, ביצים, אגוזים ואבוקדו.
- לאכול אוכל אמיתי, לא מעובד, לא קנוי, אוכל מלא וטבעי – שאתם מסוגלים לזהות את מה שאתם אוכלים!
- לאכול 3 פעמים ביום בזמני הארוחות בלבד ולא לנשנש.
- לישון טוב.
- ופשוט לא לאכול – צומות מתוכננים, בניגוד לרעב, הן כלי עתיק יומין להבראת הגוף, הצום הנו כלי קל מאוד ליישום. (יש המון פחדים מסביב למילה "צום" ומתעוררת תחושת רעב מידית רק מלשמוע את המילה, אבל מי שחווה צום יודע שלא רק שלא רעבים, אלא מרגישים תחושת אנרגיה גבוהה מהרגיל).