מכירים את זה שכל היום הקפדתם על תזונה טובה ואחר הצהריים או איך שהגעתם הביתה, הכל מתחיל להתפרק? ואז לוקחים ביס קטן ועוד אחד ועוד אחד …?
הבעיה- אכילה לא מבוקרת המתחילה אחר הצהריים
מכירים את הימים האלה, אולי כל הימים, בהם החלטתם לשמור יותר על התפריט ובאמת עד אחר הצהריים הכל עובד מצוין. ואז בעיקר בין השעות 16:00 ל- 17:00 מתחילה תחושת הקרייבינג לעלות. זה מתחיל מביס אחד קטן והבטחה שזה רק זה ופה זה ייגמר והופך לכדור שלג עד הערב.
התופעה הזו, במיוחד לאנשים שלא רוצים לאכול בין הארוחות, המתרחשת בזמן הזה של היום היא מאוד קריטית. כי אם נצליח לעבור את המשוכה הזו, נצליח לעמוד במשימה של הפסקה בין ארוחה לארוחה.
אבל אם לא, תתרחש קטסטרופה ונאכל מכל הבא ליד.
בקיץ חלון החשקים הזה מתחיל אפילו מוקדם יותר וביולי – אוגוסט הוא יכול להתחיל גם ב- 13:00 ולהמשך עד 17:00. כשזה קורה, לא ממש מבינים מה קורה פה ולמה החשקים פתאום מתגברים כל כך. מדוע הרעב גובר ואי אפשר לעמוד בפניו.
הכי מרגיז שהזמן הזה הורס את כל היום ומפה מתחילים לאכול ללא שליטה.
ההסבר מדוע החשק לפחמימות גדול אחר הצהריים
אז מה משתבש שם בשעות האלה? למה בבוקר קל לנו לשמור ולאכול נכון ואחר הצהריים כבר לא?
כדי להבין את הסיבה חשוב להכיר קצת את הגוף וההורמונים ששולטים בו.
בבוקר בלוטת האדרנל מפרישה את ההורמון שנקרא קורטיזול.
הורמון הקורטיזול הגבוה בבוקר הוא זה שגורם לנו להתעורר (ביחד עם עוד הורמונים כמובן, אבל הוא העיקרי).
רבים מאיתנו יודעים שקורטיזול הוא הורמון של לחץ/ סטרס ואם נפיק יותר מידי ממנו, בזמן הלא נכון, זה יגרום לנו לבעיות רבות.
בבוקר רמת הקורטיזול היא בנקודה הכי גבוהה ביחס לשעות היום האחרות. כלומר, אנחנו מתעוררים בבוקר עם הרמה הכי גבוהה ולאט לאט במהלך היום הרמה יורדת.
אבל מכיוון שהחיים כמו החיים מזמנים לנו לחצים, הרבה אנשים מתעוררים בבוקר עם רמות קורטיזול גבוהות מידי ו"שורפים" את מירב הקורטיזול על הבוקר, כך שאין להם מספיק לשאר היום.
לקראת השעה 16:00 האדרנל עדיין מפיק קצת קורטיזול אבל זה כבר הסוף שלו ופה אנחנו מתחילים להרגיש עייפים. העייפות הזו מגבירה את החשק לפחמימות ולמתוק.
הפתרון לנפילות של אחר הצהריים
הדבר הראשון שתכניסו לפה שלכם כשאתם קמים ולא משנה אם זה ב-5 בבוקר או 7 בבוקר ישפיע על שארית היום שלכם. אולי נשמע קצת מוזר אבל זה ממש נכון.
הדרך שבה נתמוך בגוף שלנו מהרגע הראשון שאנחנו מתעוררים ישפיע עלינו 7-8 שעות אחר כך במיוחד כשזה מגיע לרעב שלנו.
אז אם רוצים להרוג את הרעב הזה של 16:00אחר הצהריים, הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות זה לקום בבוקר ולשתות כוס גדולה של מים עם 1/8 כפית מלח. (כן, מלח).
מחקר מדעי הראה, הן בבעלי חיים והן בבני אדם, שרמה מוגברת של צריכת מלח יעילה מאוד בהפחתת רמות הקורטיזול.
אם אתם נוהגים לשתות בבוקר קפה או תה עדיף שתמתינו עם הקפה לפחות 90 דק' מההשכמה ותתחילו את הבוקר עם כוס מים עם מלח.
נסו תראו!