מכירים את התחושה שהעייפות משתלטת עליכם מיד אחרי ארוחת צהריים? ומה שרוצים זה רק לשים את הראש לכמה דקות? מה שמזכיר לי פרק בסיינפלד שג'ורג' החליט לפתור את הבעיה הזו ובנה לעצמו במשרד מיטה מתחת לשולחן …
אז אם אין לכם מיטה במשרד והעייפות הזו משתלטת עליכם והכי חמור גורמת לכם להתחיל לחפש משהו מתוק המאמר הזה בשבילכם.
שורש הבעיה
לפני שנתחיל חשוב לי שנעשה היכרות קצרה עם השחקן המרכזי האינסולין.
אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי תאי הבטא בלבלב שאחד מהתפקידים המרכזיים שלו הוא: וויסות את רמות הסוכר בדם.
כשאוכלים בננה או פרוסת לחם למשל, הפחמימות שבבננה או בפרוסת הלחם מתפרקות לסוכרים אשר עוברים ממערכת העיכול לזרם הדם.
כאשר הגוף מזהה עליה של רמות הסוכר בדם הוא מפריש אינסולין.
האינסולין אחראי להעביר את הסוכר מהדם לתוך התא כדי שהתא יוכל להפיק אנרגיה.
בלי האינסולין לא יוכל הסוכר להיכנס לתא. (הוא המפתח שפותח את דלת התא ומאפשר לסוכר להיכנס).
סוכרת מסוג 2 וטרום סוכרת הם מצבים מטאבוליים שבהם לגוף יש עמידות לאינסולין.
כלומר הגוף מפריש את האינסולין מהלבלב (ככל שהמחלה מתקדמת גם יכולת זו נפגעת) אבל כשמגיע האינסולין לתא ומבקש להכניס את הסוכר, התאים לא מגיבים ולא פותחים את הדלת. במצב הזה מתחיל להצטבר בדם סוכר מעבר לרמה המומלצת.
כשהסוכר לא נכנס לתאים בצורה יעילה אין לתאים "אוכל" ואין להם ממה להפיק אנרגיה.
זו הסיבה שאחת מהתלונות העיקריות של טרום סוכרתיים וסוכרתיים היא עייפות.
(בתזונה הקטוגנית הגוף עובר לדלק מסוג שומן וכך עוקף את הבעיה של עמידות התאים לאינסולין – קריאה מורחבת בקישור).
מדוע עייפים במיוחד אחרי האוכל?
תופעה מוכרת היא העייפות אחרי האוכל. היא גם נקראת תופעת הריבאונד או היפוגליקמיה.
התופעה הזו למעשה מתארת מצב של רמות סוכר נמוכות בדם מיד אחרי הארוחה או בשעות שאחרי הארוחה.
אתם בטח תרגישו את התופעה הזו כחשק למתוק או בתחושות נוספות כמו:
- עייפות חזקה– ממש קשה להחזיק את העיניים פקוחות.
- עצבנות קלה.
- נפילת מתח.
- ערפול מוחי, חשיבה לא בהירה וחוסר יכולת למיקוד.
- כאבי ראש.
- הזעה.
תופעת הריבאונד הזו מתרחשת בעיקר אחרי אכילה של ארוחה עם הרבה פחמימות.
בזמן ארוחה המכילה הרבה פחמימות, הגוף חווה עלייה של רמות הסוכר. המזון שאכלנו מתפרק והסוכר מגיע לזרם הדם.
כדי לתקן את העלייה החדה ולווסת את רמות הסוכר הגוף יפריש כמות גדולה של אינסולין.
לפעמים גם יותר מידי אינסולין כדי להתמודד עם הכמות הגדולה של הסוכר שהגיע לזרם הדם.
ברגע הזה, הרבה סוכר מוכנס לתוך התאים והתוצאה לעיתים היא רמות סוכר נמוכות בדם.
הבעיה שלפעמים רמות הסוכר בדם נמוכות מידי ואפילו נמוכות יותר ממה שהיה טרם הארוחה.
כלומר , הסיבה העיקרית לריבאונד במקרה הזה, היא אכילה מרובה של פחמימות.
מצבים המחמירים את התופעה
- חוסר איזון הורמונלי.
- תת פעילות של בלוטת התריס.
- זיהומים של חיידקי הפילורי בקיבה.
- סוכרת.
- טרום סוכרת.
מה לעשות וממה להימנע?
- להפחית פחמימות – להימנע ככל שניתן מאכילה של פחמימות מעובדות וסוכרים בארוחה.
- פעילות גופנית קבועה – פעילות גופנית בשיגרה עוזרת למתן את הפרשת האינסולין מהלבלב.
- שילוב של פחמימה עם שומן וחלבון – לשומן וחלבון יש יכולת לאזן את קפיצות הסוכר ולכן שילוב שלהם בארוחה עם הרבה פחמימות ימנע את הנפילה אחרי הארוחה.
- אם הצלחת שלך מורכבת בעיקר מפירות, ירקות ודגנים נסו לעטוף אותם בשומן ובחלבון. לדוגמה:
- להוסיף לפרי אגוזים.
- לשלב את הפרי עם יוגורט עם שומן גבוה,כמו יוגורט יווני 7%.
- להוסיף לדגנים טחינה.
- להוסיף לירקות גבינה עם שומן גבוה, למשל סלט עם גבינה בולגרית או טונה.
- זיהוי הפחמימות הבעייתיות – נסו לזהות אילו פחמימות גורמות לתופעה הזו יותר מאחרות.
- ירקות הגדלים מעל האדמה – העדיפו לשלב בצלחת ירקות המכילים פחות פחמימות אשר גדלים מעל האדמה ולא ירקות שורש המכילים יותר פחמימה.
- אמצו תפריט דל פחמימה או תזונה קטוגנית.
בנימה אישית
עייפות אחרי האוכל ועייפות בכלל, גוררת לא פעם אכילה של מתוקים, הסיבה לכך היא כי הגוף למעשה מחפש אנרגיה, רוצה לאזן את נפילת הסוכר ואנחנו מתרגמים את זה "לחשק למשהו מתוק". הפחתה של פחמימות בארוחות, בסופו של דבר יגרמו לכם להרגיש יותר אנרגטיים באופן כללי ולא רק אחרי הארוחה.
אם ההרגשה הזו מוכרת לך, אם נפילת האנרגיה אחרי האוכל היא חלק מהשיגרה שלך והורסת שוב ושוב את התפריט שלך, ממליצה לך להשאיר לי בטופס את הפרטים שלך ואני מבטיחה לחזור בהקדם.