המתח הפך להיות חלק מחיי היומיום, רואים ומרגישים בו בכל מקום, בעבודה, בכביש ובתור בסופרמרקט. כולם חיים בקצב מטורף, בודקים מיילים כל הזמן, מחוברים לוואצאפ ושומעים חדשות כל שעה… אחוז האמריקנים הנוטלים תרופות נוגדי דיכאון עלה מ -1999 עד 2012 מ-6.8% ל -13%. (על פי דו"ח שפורסם בכתב העת JAMA)
חשבתם פעם אם יש קשר בין מה שאתם אוכלים לאיך שאתם מרגישים?
האם יש קשר לעצבנות שאתם חווים, מצב רוח רע או זיכרון חלש לתזונה שלכם?
בדקו את התפריט היומי שלכם אם הוא מכיל:
- פחמימות מורכבות
הפחמימה מתפרקת לגלוקוז שהוא הדלק העיקרי של המוח.
חוסר בגלוקוז גורם ל: עייפות, סחרחורת, דיכאון, ריכוז חלש, עצבנות ועוד
מומלץ להוריד מהתפריט סוכרים פשוטים שמעלים את רמת הסוכר בדם במהירות וגורמים לגוף להכניס מהר את הסוכר לתאים. מה שמביא לירידה חדה ברמת הסוכר ולתחושת עייפות ועצבנות. לדוגמא: לחם לבן, אורז לבן, סוכרים, דגנים מעובדים, מוצרי חלב המכילים סוכר, מוצרים שיש בהם גלוקוזה ופרוקטוזה.
כדאי להכניס לתפריט: דגנים מלאים, עדשים, שעועית, ירקות טריים, ירקות ירוקים כהים כמו קייל ותרד, פירות ואגוזים.
- שומנים
60% מהמוח מורכב משומן, בשנים האחרונות יצא שם רע לשומן בגלל מחלות טרשת העורקים וכולסטרול, אך שומנים טובים הנם חיוניים לבריאות הנפשית שלנו.
לרוב האנשים יש חוסר בשומני אומגה 3 ואומגה 6 והם צורכים יותר מידי שומני טראנס.
משומני אומגה 3 מייצר גופנו פרוסטאגלאנדינים שהם חומרים דמויי הורמונים וברמות נמוכות שלהם יש יותר בעיות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז ודיכאון.
כדאי להכניס לתפריט: זרעי פישתן, גרעיני דלעת, אגוזי מלך, דגים (סרדינים, מקרל, הרינג, סלמון), גרעיני חמניות ושומשום.
- חלבונים
מחסור בחומצות אמינו, אבני הבניין של החלבונים יכול לגרום לדיכאון, אדישות, חוסר רצון לקום ולעשות דברים, עצבנות, זיכרון חלש ובעיות ריכוז.
התפריט היומי של מבוגרים רבים המגיעים אליי לקליניקה, אינו כולל מספיק חלבונים, בבוקר- קורנפלקס עם חלב בצהריים סלט ובערב פיצה/ בורקס וכד'
החלבון בתפריט שלנו חיוני ביותר, מכיוון שרוב המעבירים העצביים עשויים ממנו ומשפיעים באופן ישיר על ההרגשה שלנו.
כדאי להכניס לתפריט: ביצים, סלמון, חומוס, טונה מקופסא, קוטג', שעועית, טופו, קינואה, יוגורט, אגוזים, עדשים, אפונה ותירס.
שילובים של עדשים עם אורז ושעועית עם אורז מהווים מנה מצוינת!
- ויטמיני B
לוויטמיני B יש השפעה ישירה על כושר הריכוז שלנו, דיכאון, רגזנות, זיכרון חלש, נדודי שינה, חוסר דחף וחשק, חוסר ריכוז ועוד
מחסור באחד משמונת ויטמיני B משפיע ישירות על מצב הרוח והחשיבה.
ויטמיני B מתמוססים במים ויוצאים מהר מהגוף. אי לכך יש צורך לשמור על אספקה קבועה שלהם בתפריט היומי.
כדאי להכניס לתפריט: דגנים מלאים, ירקות, בננות, מוצרי חלב, ביצים, ירקות ירוקים עליים (קייל, תרד, חסה, מנגולד), פירות טריים, אגוזים, גרעינים ודגים.
- מינרלים וויטמינים נוספים
חומרים נוספים קשורים קשר הדוק לשמירה על המוח שלנו ועל חיזוקו:
ויטמין C– קשור ישירות להפחתת דיכאון וסכיזופרניה.
מאכלים עשירים בויטמין C : פלפל אדום, תותי יער, עלים ירוקים, ברוקולי, כרוב ניצנים, פרי הדר.
סידן – חוסר בסידן, יכול לגרום לעצבנות ותוקפנות.
מאכלים עשירים בסידן: שקדים, סויה, עלים ירוקים, אצות ים, שומשום, חרובים.
מגנזיום – חוסר קשור להיפראקטיביות ובעיות שינה.
מאכלים עשירים במגנזיום :גרעיני חמניה, שקדים,סויה, כוסמת, דגן מלא, ירקות עלים ירוקים, אצות ים.
אבץ– קיימת שכיחות גבוהה במחסור שלו והוא חשוב מאוד לבריאות הנפשית. מומלץ לצרוך במצבים של מתח, תסמונת קדם וסתית וחוסרים הורמונליים שונים.
מאכלים עשירים באבץ: דג מלוח, שומשום, גי'נג'ר, גרעיני דלעת, גרעיני חמניה ודגנים מלאים.
מרגישים שהתפריט שלכם לא מאוזן ?
סובלים מאחת הבעיות שהועלו במאמר?
רוצים לשפר את התפריט המשפחתי?
מוזמנים ליצור קשר ואחזור אליכם.
האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי או ייעוץ מקצועי כלשהם, תחליף לייעוץ כאמור או המלצה אישית כלשהי אשר יכולה להינתן רק לאחר פגישת ייעוץ אישית, ואין בהם כדי ליצור יחסי מטפל-מטופל. על כן כל הסתמכות על האמור לעיל הינה באחריותך בלבד.