צום לסירוגין – המדריך למתחילים
צום לסירוגין מול הפחתת קלוריות

צום לסירוגין – המדריך למתחילים

צום. מה אתם מרגישים כשאתם שומעים את המילה הזו?
כשאני אומרת את המילה צום למטופלים שלי נפתחות להן העיניים לרווחה בתמיהה וחלק אפילו מקבלים ישר כאב ראש שמזכיר להם את הצום של יום כיפור.
אבל צום הוא לא טרנד חדש וחולף.
צום היה פה תמיד והוא שזור בהיסטוריה ובדתות השונות מזה שנים רבות.
אז מה זה צום? למה הוא טוב לנו? והכי חשוב איך מתחילים?  במאמר שלפניכם.

מה זה צום?

ההסבר הכי פשוט לצום הוא אי אכילה.
אנחנו נמצאים תמיד באחד משני המצבים: אכילה או אי אכילה.
כשאנחנו לא אוכלים אנחנו למעשה צמים.
לפרק הזמן של צום יש המון אפשרויות:
אפשר לצום מארוחת בוקר לארוחת צהריים או מארוחת ערב לארוחת בוקר למחרת.
מפה הגיע הביטוי צום לסירוגין או IF=Intermittent Fasting  כלומר צום, אכילה, צום וכן הלאה.
אבל צום הוא פשוט אי אכילה.

מיתוסים לגבי צום

  • צום יגרום לרעב מוגבר והתנפלות עם אכילה לא מבוקרת בסופו.
  • צום לא בריא כי הוא גורם לתנודות של סוכר.
  • צום גורם לגוף לפרוק שריר.

ריכזתי עבורכם את כל השאלות הנפוצות על צום והתשובות בקישור הבא. במיוחד לסוכרתיים.

מה קורה לגוף בזמן צום לסירוגין

כשאנחנו נמצאים במצב של אכילה, הגוף שלנו נמצא במצב של אגירת אנרגיה.
כשאנחנו במצב של צום הגוף שלנו משחרר את האנרגיה שהוא אגר כשאכלנו.
ככה הגוף שלנו בנוי הוא שומר אנרגיה עודפת ובחוסר, משחרר אותה.
הרי אם תחשבו על זה, הגוף שלנו מאוד חכם.
כשאנחנו אוכלים יותר מידי הוא לא מבזבז כלום אלא שומר לשעת הצורך, בדיוק כמו תוכנית חיסכון בבנק.
הדרך של הגוף לשמור לאחר כך היא למעשה שומן.
אם לא נכניס מזון לגוף הוא פשוט יפתח את תכנית החיסון וישתמש בה.
ת'כלס זה מה שאנחנו רוצים,  כשאנחנו רוצים לרזות.
הבעיה היום שברוב הדיאטות או תכניות תזונה מתמקדים רק במה לאכול.
ולא מדברים בכלל על מתי.
כי אם אנחנו כל הזמן אוכלים, אז למרות שאנחנו אוכלים את הדברים הנכונים,  אנחנו במצב של אגירת אנרגיה ואין לנו סיכוי לרזות.

ההבדל הקריטי בין צום לסירוגין להפחתת קלוריות – למי שחושב שצום הוא למעשה רק עניין של הפחתה קלורית,  ממליצה לקרוא את המאמר שכתבתי בהרחבה על הנושא בקישור הזה.

היתרונות הבריאותיים הכי משמעותיים לצום לסירוגין

  1. עוזר לירידה במשקל.
  2. מוריד רמות סוכר בדם , מצוין לטיפול בסוכרת מסוג 2.
  3. מצוין לבעיה של שחלות פוליציסטיות.
  4. עוזר לכבד שומני.
  5. משפר תפקוד מוחי, צלילות המחשבה במקום ערפול וחוסר בהירות.
  6. מפחית כולסטרול.
  7. מפחית דלקתיות בגוף.
  8. משפר את רגישות התאים לאינסולין.
  9. נותן אנרגיה טובה וגבוהה.
  10. אריכות ימים. בצום עולה הורמון הגדילה.

איך מתחילים עם צום לסירוגין

אם הגעתם בקריאה עד לכאן אני מניחה שאתם רוצים להתחיל או לפחות לשמוע איך מתחילים …
מכיוון שיש המון פרוטוקולים לצום לסירוגין ההמלצה הכי טובה שאני יכולה לתת לכם, זה להתחיל בהדרגה.
כמה כללים שחשוב להקפיד לפני שמתחילים:

  1. בניגוד להרעבה, צום ניתן להפסיק בכל רגע שבוחרים. כך שאם אתם לא מרגישים טוב תפסיקו מיד לצום.
  2. לא רעבים = לא אוכלים. אל תסתכלו על השעון ותגידו הגיעה השעה לאכול, אלא תשאלו את עצמכם האם אתם רעבים.
  3. אם לא הצלחתם היום זה לא אומר שלא תצליחו מחר.
  4. על מנת להצליח צריך תחילה לשנות את התפריט לתפריט דל פחמימה.

איך מתחילים לצום

שלב ראשון – לאכול 3 ארוחות מקסימום.
רוב האנשים אוכלים היום 6 ארוחות: ארוחת בוקר, ארוחת ביניים, ארוחת צהריים, ארוחת ביניים, ארוחת ערב וארוחת לילה.
המטרה בשלב הראשון היא לעבור  ל- 3 ארוחות בלבד:  ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב.
אחרי שהשלב הזה "יושב" לכם טוב אתם מוכנים לעבור לשלב הבא.

שלב שני – לדלג על ארוחת בוקר או על ארוחת ערב.
רוב האנשים לא רעבים בבוקר, לכן קל יותר להתחיל את היום עם כוס קפה או תה ופשוט לדלג על הארוחה הראשונה. (גם אם אתם חושבים שאתם לא מסוגלים בלי לאכול משהו כי תהיו עצבניים, לא מרוכזים וכד'  תנסו ותיווכחו אחרת).
אם חייבים לאכול ארוחת בוקר, זה בסדר, יש לנסות לדלג על ארוחת ערב במקום.
המטרה בשלב הזה: לצום 16 שעות בכל יום.
נשמע לכם הרבה?
את רוב שעות הצום אתם מעבירים בשינה.
לפרוטוקול הזה הקוראים  8:16
הכוונה היא שמהביס הראשון ועד הביס האחרון עוברות 8 שעות.
זה לא אומר שזו ארוחה אחת ארוכה ומתמשכת אלא בדר"כ במסגרת הזמן הזה נכנסות 2 ארוחות.
ארוחה גדולה בצהריים ועוד ארוחה קטנה יותר בערב.
או להפך, כל אחד מה שנוח ומתאים לו.
בשלב הזה רוב האנשים כבר מתחילים להרגיש טוב יותר, קלילים יותר ומתחילה גם ירידה במשקל.

אנשים מעל גיל 40 צריכים לעשות לפעמים צומות ארוכים יותר ומשתנים בהתאם למצבם הבריאותי וההורמונלי.

גלגלי עזר לצום לסירוגין: מה מותר לשתות בזמן צום?

הצום הכי "נקי" הוא צום עם מים בלבד, אבל פה יש המון דעות וגישות שונות.
מניסיון אני יכולה להגיד לכם ששתייה של משקאות אחרים יכולה מאוד לעזור בתהליך ולא פוגעת בו.
אני ממליצה מאוד על:

  • תה ירוק או שחור.
  • מים עם לימון.
  • מים עם חומץ תפוחים.
  • תה קינמון.
  • מים עם זרעי צי'אה – במיוחד למי שנוטל תרופות וצריך לקחת בבוקר על קיבה מלאה.
  • מרק עצם.
  • מים של ירקות כבושים.
  • מים עם מלח הימלאיה ורוד.

שורה תחתונה

צום לסירוגין כשמו כן הוא. לסירוגין. הוא הצום שבין הארוחות ויש המון דרכים לצום. כל פרוטוקול שונה מהאחרים ומאפשר התקדמות איטית , הדרגתית המתאימה לאורח החיים שלך.
הצום הוא לא טרנד חולף ולא המצאה חדשה הוא היה פה תמיד וכנראה שגם יהיה.
ואם כל זה לא שכנע אתכם אז תחשבו שצום הוא חינמי, לא דורש קניות, בישולים מורכבים ואפשר לעשות אותו בכל מקום בעולם.
והכי חשוב לא צריך לשטוף כלים!!
בנימה אישית, עד שלא תחוו את ההרגשה על גופכם, את האנרגיה הטובה שהצום מביא איתו, את ההפסקה בהתעסקות מה לאכול ואת הבריאות הטובה לא תוכלו לקבל החלטה.

מעוניינים להתנסות?  התקשרו אליי ונקבע פגישה.
ניסיתם כבר ולא הצלחתם? בואו תלמדו מה עשיתם לא נכון.

מעוניינים לקבל למייל את המאמר הבא שאפרסם?
מלאו את הטופס ותהנו מהקריאה:

סיפורי הצלחה

מאמרים נוספים

מרק לסוכרתיים

מרקים לסוכרתיים ולירידה במשקל

אין כמו מרק חם ומנחם ביום חורפי, אך עבור סוכרתיים, חשוב להקדיש תשומת לב מיוחדת לבחירת המרכיבים. מרק שאינו מורכב כהלכה עלול להפוך למוקש תזונתי

אלולוז ממתיק לסוכרתיים

אלולוז – הממתיק הכי טוב לסוכרתיים

האם אלולוז הוא הממתיק הכי טוב לסוכרתיים? מה היתרון של הממתיק הזה לחולי סוכרת וכיצד אלולוז יכול להועיל לבריאות המטאבולית שלך?  האם סוכרתיים יכולים להשתמש

עייפות וסוכרת – פתרון טבעי

 סוכרת היא מצב כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם ואחד התסמינים השכיחים והמתישים שלה הוא עייפות. עייפות בסוכרת עלולה להיות חוויה מתמשכת למדי המקשה

צום לסירוגין לסוכרתיים

הגישה המסורתית לטיפול בסוכרת לא מצליחה! כולם מחפשים ריפוי ולא רוצים "לנהל את המחלה". אנשים רוצים להיות בריאים יותר, להרגיש טוב יותר, לאזן סוכר, לאזן

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

 דפוסי האכילה שלנו בעשורים האחרונים השתנו באופן משמעותי ויש להם חלק גדול במגפת ההשמנה והסוכרת. אחד משלושת השינויים העיקריים בהרגלי התזונה שלנו הוא זמן האכילה.

 תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי או להכשיר מטפלים. אין להסתמך על המידע באתר כעל מקור בלעדי, או כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, השגחה וחוות דעת של רופא מוסמך. מתן אמון בלתי מסויג בתוכן כלשהוא באתר הוא סיכון שכולו של הגולש ובאחריותו. כמקובל בתחום הרפואה המשלימה, התאמת טיפול נעשית באופן אינדווידואלי וספציפי לכל אדם, כל מקרה לגופו, לכן יש להתייחס אל התכנים באתר בזהירות ואין להסתמך עליהם.
חלק מהמידע הינו בגדר דעה אישית של הכותבת בלבד ואינו מתיימר להתאים לכל אדם. השימוש והצפייה באתר הינם באחריות הגולש בלבד ואין לראות במידע המופיע באתר משום הבטחה לתוצאה כלשהי ו/או אחריות או חובות כלשהם של הכותבת לכל נזק ישיר ו/או עקיף העלול להיגרם כתוצאה משימוש לא מוסמך במידע זה. 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן