מדוע הסוכר גבוה בבוקר אצל סוכרתיים?
סוכר גבוה בבוקר

מדוע הסוכר גבוה בבוקר אצל סוכרתיים?

למה הסוכר שלי גבוה בבוקר אם לא אכלתי כל הלילה? את השאלה הזו אני שומעת הרבה פעמים. שואלים אותי איך זה שבמהלך היום, שעתיים אחרי האוכל, הסוכר נמוך יותר מרמת הסוכר שקמים איתה בבוקר, אחרי שלא נכנס אוכל לפה כל הלילה? אז הנה התשובה המלאה

2 הסברים לסוכר גבוה בבוקר

  1. אפקט סומוג'י (Somogyi Effect) או אפקט הריבאונד נקרא גם היפרגליקציה תגובתית. מתאר מצב של רמות גבוהות מדי של סוכר בדם בשעות הבוקר, שבניגוד לתופעת השחר המקור להן אינו טבעי, אלא קשור לתגובה למינון לא נכון של תרופות. במהלך הלילה מתרחשת ירידה חזקה ברמות הסוכר והסוכר הגבוה בבוקר מתרחש בתגובה למצב הנמוך שקרה קודם. (ניתן לאבחן אם מודדים סוכר ב- 2 או 3 לפנות בוקר) .
  2. תסמונת השחר  (Dawn Effect Phenomenon= DP) תופעה טבעית המתרחשת ממש לפני ההתעוררות (סביב 04:00). הגוף מפריש רמות גבוהות של הורמונים: הורמון הגדילה, קורטיזול, גלוקגון ואדרנלין וביחד הם מעלים את רמות הסוכר בדם.

מה קורה בגוף במצב תקין?

בשעות הבוקר המוקדמות מתחילה עלייה של הורמונים ובעקבותיהם עלייה של רמות הסוכר בגוף.
המטרה: להכין את הגוף לעוד יום מלא באנרגיה טובה.
במקביל לעליית הסוכר עולה גם ההפרשה של האינסולין שתפקידו להוריד את רמות הסוכר ולהכניס אותם לתאים לניצול אנרגיה.
אנשים בריאים לא שמים לב לעלייה הקלה הזו ברמות הסוכר אבל בניטור קבוע של רמות הסוכר ניתן להבחין בה.
נסו לדמיין את התהליכים בגוף:
כשאוכלים- הגוף משתמש במזון לאנרגיה. אם אכלת יותר ממה שהגוף צריך, הוא מאחסן ושומר את המזון.
כשלא אוכלים – הגוף משתמש במאגרים שצבר כדי לספק אנרגיה לגוף.
הוא עושה זאת על ידי שחרור של הורמונים המשחררים את הסוכר השמור.

מה קורה במצב לא תקין? במצב של סוכרת או עמידות לאינסולין?

גם פה בסביבות 3-4 לפנות בוקר הגוף מתחיל להפריש הורמונים המשחררים סוכר במטרה להכין את הגוף, אבל הבעיה היא שבגוף יש עמידות לאינסולין. כלומר האינסולין, לא מצליח להכניס את הסוכר שעלה, לתוך התאים.

ההורמונים שמזהים שעדיין לא הגיע סוכר לתאים ממשיכים לעבוד ביתר שאת ומעלים עוד ועוד סוכר.

מהו הטיפול המומלץ?

  1. תפריט נכון במהלך היום.
  2. צום לסירוגין.

במהלך צום לסירוגין מתרחשים שינויים הורמונליים דומים מאוד לתופעת השחר יש עליה בהורמון הגדילה, עליה באדרנלין ועליה בקורטיזול. תהליך אשר מעודד את הכבד לשחרר את הסוכר שאגור בתוכו.

מי שסובל מסוכרת מסוג 2, עלייה של רמות הסוכר בדם נחשבת למסוכנת מאוד אבל למעשה זו הדרך להחזיר את מצב הכבד לקדמותו. על ידי שחרור של הסוכר שאגור בתוכו לזרם הדם.

הרבה רופאים דואגים רק לעובדה שרמת הסוכר בדם תהייה תקינה ונותנים למטופלים אינסולין, מה שיחמיר את המצב לאורך זמן.
צום לסירוגין אולי מעלה את הסוכר בבוקר אבל בסופו של דבר יביא לפתרון ארוך טווח.
הרי תחשבו על זה אם לא אוכלים מאיפה הסוכר הזה מגיע? הוא מגיע מתוך הגוף, מהתאים והכבד שעמוסים בסוכר.

לסיכום,

סוכר גבוה בבוקר, אחרי צום או במהלך צום לסירוגין זה לא אומר שאתם עושים משהו לא בסדר, הרי זה סוכר שהגיע מהכבד שלך. זה רק  מצב שהגוף שלך משתחרר מעומס הסוכר שהוא אגר מהמזון והוא משחרר אותו לדם שבשאיפה נשתמש בו לניצול אנרגיה.

 

מעוניינים לקבל למייל את המאמר הבא שאפרסם?
מלאו את הטופס ותהנו מהקריאה:

סיפורי הצלחה

מאמרים נוספים

מרק לסוכרתיים

מרקים לסוכרתיים ולירידה במשקל

אין כמו מרק חם ומנחם ביום חורפי, אך עבור סוכרתיים, חשוב להקדיש תשומת לב מיוחדת לבחירת המרכיבים. מרק שאינו מורכב כהלכה עלול להפוך למוקש תזונתי

אלולוז ממתיק לסוכרתיים

אלולוז – הממתיק הכי טוב לסוכרתיים

האם אלולוז הוא הממתיק הכי טוב לסוכרתיים? מה היתרון של הממתיק הזה לחולי סוכרת וכיצד אלולוז יכול להועיל לבריאות המטאבולית שלך?  האם סוכרתיים יכולים להשתמש

עייפות וסוכרת – פתרון טבעי

 סוכרת היא מצב כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם ואחד התסמינים השכיחים והמתישים שלה הוא עייפות. עייפות בסוכרת עלולה להיות חוויה מתמשכת למדי המקשה

צום לסירוגין לסוכרתיים

הגישה המסורתית לטיפול בסוכרת לא מצליחה! כולם מחפשים ריפוי ולא רוצים "לנהל את המחלה". אנשים רוצים להיות בריאים יותר, להרגיש טוב יותר, לאזן סוכר, לאזן

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

מתי הכי טוב לאכול כדי לרדת במשקל

 דפוסי האכילה שלנו בעשורים האחרונים השתנו באופן משמעותי ויש להם חלק גדול במגפת ההשמנה והסוכרת. אחד משלושת השינויים העיקריים בהרגלי התזונה שלנו הוא זמן האכילה.

 תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי או להכשיר מטפלים. אין להסתמך על המידע באתר כעל מקור בלעדי, או כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, השגחה וחוות דעת של רופא מוסמך. מתן אמון בלתי מסויג בתוכן כלשהוא באתר הוא סיכון שכולו של הגולש ובאחריותו. כמקובל בתחום הרפואה המשלימה, התאמת טיפול נעשית באופן אינדווידואלי וספציפי לכל אדם, כל מקרה לגופו, לכן יש להתייחס אל התכנים באתר בזהירות ואין להסתמך עליהם.
חלק מהמידע הינו בגדר דעה אישית של הכותבת בלבד ואינו מתיימר להתאים לכל אדם. השימוש והצפייה באתר הינם באחריות הגולש בלבד ואין לראות במידע המופיע באתר משום הבטחה לתוצאה כלשהי ו/או אחריות או חובות כלשהם של הכותבת לכל נזק ישיר ו/או עקיף העלול להיגרם כתוצאה משימוש לא מוסמך במידע זה. 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן