כמה פעמים אמרתם לעצמם או יותר נכון "ירדתם" על עצמכם שאין לכם כח רצון?
אבל מצד שני אתם מצליחים להתמיד בעבודה ואפילו מתקדמים בה, מצליחים לקום כל בוקר ולעמוד בכל העומס והמטלות?
אז איך זה שרק שם, בתפריט אתם לא מצליחים??
אנחנו רגילים להאשים את כח הרצון שלנו בחוסר יכולת לעמוד בפיתויים ובאוכל מזדמן.
אבל הרשו לי להוריד מכם את האשמה הזו, מי שמנהל את העניינים פה הוא לא באמת אנחנו, אלא ההורמונים שלנו.
בדיוק כפי שאנחנו לא שולטים על רמת העייפות שלנו ולא יכולים להישאר ערים 4 ימים רק מכוח הרצון
ככה גם לגבי שובע ורעב, ההורמונים שולטים!
ההורמונים למעשה מאותתים לגוף על 3 מצבים:
- לשרוף שומן ולרדת במשקל.
- לאגור שומן ולעלות במשקל.
- להישאר במצב מאוזן – לא לעלות ולא לרדת.
2 הורמוני מפתח המווסתים צריכת מזון ואנרגיה:
- הורמון האינסולין
- הורמון הלפטין
** יש עוד הורמונים נוספים הקשורים לתהליך אבל אלה שני העיקריים.
הורמון האינסולין מופרש בתגובה לכניסת סוכר לדם.
התפקיד שלו הוא להכניס את הסוכר מהדם לתוך התאים לצורך שימוש אנרגטי (מטבוליזם).
מלבד התפקיד החשוב הזה של האינסולין יש לו תפקיד חשוב נוסף:
הוא מאותת למוח אם צריך או לא צריך לאכול יותר וגם נותן תמונת מצב על המצב האנרגטי של הגוף.
כלומר במילים פשוטות: אוכלים – רמות הסוכר בדם עולות – הגוף משחרר אינסולין לאגירה של הסוכר והעלייה הזו של האינסולין אומרת גם למוח שלך שיש לך מספיק אנרגיה ואתה שבע.
איפה הבעיה?
במצבים של תנגודת לאינסולין (ניתן לקרוא בהרחבה בקישור הזה), סוכרת, טרום סוכרת והשמנה ריכוז האינסולין בדם עולה ועולה והגוף לא מגיב לאינסולין.
במצבים האלה ישנה פגיעה בהעברת המסרים מהמוח (ברמות הרצפטורים) והאיתות לשובע לא יגיע.
ההורמון השני נקרא לפטין ,משוחרר לגוף מתאי השומן ומהתאים בקיבה ומאותת לגוף שיש מספיק מזון ואנרגיה וכך אנחנו מרגישים שבעים.
רמות גבוהות של לפטין – יעלו את קצב חילוף החומרים ויאותתו לגוף לשרוף שומן.
רמות נמוכות של לפטין – יאותתו לגוף לאגור שומן ויגבירו את האכילה.
אז מה השתבש?
כמו שהגוף מפתח תנגודת לאינסולין, כך הגוף יכול לפתח גם תנגודת ללפטין, כלומר הרמה שלו עולה ועולה אבל הגוף לא קולט אותו.
המשמעות היא שאנחנו מרגישים תחושת רעב או חשק לאכול משהו, ללא קשר לכמות שאכלנו.
כיצד נוצרת תנגודת ללפטין? ומה אפשר לעשות?
תנגודת ללפטין נוצרת בשילוב של כמה גורמים:
- יותר מידי סטרס.
- מעט מידי פעילות גופנית.
- מעט מידי שעות שינה.
- דיאטות כסח למינהן – בדיאטות כסח, צריכה מועטה של קלוריות פוגעת ברגישות הלפטין וזה ההסבר לעליה במשקל מיד עם סיום הדיאטה.
- הרבה סוכרים בתפריט – פחמימות מלאות וריקות כאחד.
- פרוקטוז המגיע בעיקר מסירופ תירס.
- דלקת בגוף – מעודדת עמידות ללפטין.
בעזרת שינוי של הרגלים ותזונה נכונה ניתן להחזיר את המצב לקדמותו!
- תפריט מאוזן עם יותר שומנים וחלבונים ופחות פחמימות.
- הפחתת מזון מתועש.
- אומגה 3 – הגבירו צריכה של מוצרים המכילים אומגה 3 כגון: דג סלמון, דג מקרל, זרעי פישתן, אגוזי מלך, צדפות, פירות יער, סרדינים על מנת להפחית דלקתיות בגוף.
- הוסיפו ירקות לתפריט (בעיקר עליים ופחות שורשיים).
- הפחיתו סטרס ביומיום – הליכה , יוגה, בילוי עם חברים ועוד
- הימנעו מפעילות גופנית בעצימות גבוהה אשר עלולה להכניס את הגוף לסטרס.
- הקפידו על כמות מספקת של שעות שינה.
- דגנים – הפחיתו צריכה רבה מידי של דגנים (אורז, פסטה, לחם, קינואה, קוסקוס, אמרנט ועוד) בגלל הלקטינים שבהם. (הסבר מפורט יותר בנושא יהיה במאמר נוסף).
אם גם אתם מרגישים שיש לכם "בור" ללא תחתית?
שאתם מסוגלים לאכול שוב אחרי ארוחה מלאה?
הגיע הזמן לטפל במצב ולמנוע מצבי בריאות קשים יותר.
קבעו פגישה עוד היום ואשמח לעזור ולענות על כל שאלה,
טלי חקק
נייד 0507499980
רוצים לקבל עדכון כשהמאמר הבא יתפרסם? הצטרפו עכשיו לרשימת הדיוור שלי
האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי או ייעוץ מקצועי כלשהם, תחליף לייעוץ כאמור או המלצה אישית כלשהי אשר יכולה להינתן רק לאחר פגישת ייעוץ אישית, ואין בהם כדי ליצור יחסי מטפל-מטופל. על כן כל הסתמכות על האמור לעיל הינה באחריותך בלבד.