האם מותר לסוכרתיים לשתות אלכוהול? מהם המשקאות האלכוהוליים הטובים ביותר לסוכרתיים ומה הם המשקאות הגרועים ביותר ומה ההבדל בינהם? כל התשובות במדריך אלכוהול לסוכרתיים.
לרגל חגיגות סופשנה ובהשראת "מסיבת החוקיות" של הבן שלי ההולכת וקרבה (למי שלא מכיר את המושג מדובר על מסיבה בגיל 18 , הגיל בו השתייה הופכת להיות חוקית. (כאילו שהם לא שתו לפני כן… ) ומכיוון שאני נשאלת רבות על אלכוהול, החלטתי לכתוב את המאמר הבא על צריכת אלכוהול לסוכרתיים.
לפני שנתחיל בואו נשים את הדברים על השולחן. אין דבר כזה אלכוהול קטוגני או אלכוהול שהוא טוב לסוכרתיים. אם המטרה שלכם היא חיים ארוכים ובריאים, אתם צריכים להימנע מאלכוהול רוב הזמן.
אבל כולנו יוצאים מידי פעם עם חברים לשתות, רוצים להרים כוסית לרגל אירוע או סתם לשתות קצת בסוף יום ארוך ועם זה אין לי בכלל בעיה אבל זה צריך להיות מידי פעם או כמו אומרים אצלינו "פעם ב…"
מה זה אלכוהול
אלכוהול הוא למעשה תוצר טבעי של התססה. הוא לא מוצר מלאכותי כמו אספרטיים או סוכרלוז שרעילים לגוף.
אלא חומר שהגוף יודע להתמודד איתו ולפרק אותו בכבד באמצעות אנזים שנקרא אלכוהול דהידרוגנאז (ADH).
2 דברים שחשוב לזכור:
סדר הפירוק – לגוף שלנו יש סדר עדיפות בפירוק המזון שנכנס אליו. למשל אם תאכלו: פחמימה+ שומן- הגוף יעדיף לפרק קודם את הפחמימה ורק אחר כך את השומן.
אם תאכלו: פחמימה + שומן + אלכוהול- הגוף יעדיף קודם כל לפרק את האלכוהול ורק אחר כך את הפחמימה והשומן. כלומר ברגע שהכנסתם אלכוהול הגוף הוא יעזוב הכל ויפרק אותו כלומר, ישהה פירוק של כל רכיב אחר.
מה יש במשקה – שימו לב מה אתם שותים. יחד עם האלכוהול אנחנו יכולים לקבל עוד כמה דברים:
- דגנים.
- גלוטן.
- עמילן.
- סוכר.
- פרוקטוז.
- עמילן תירס.
- צבעים מלאכותיים.טעמים מלאכותיים.
לדוגמא: בבירה – יש אלכוהול, דגנים, עמילן וגלוטן.
הכלל הוא שאנחנו רוצים לקבל משקה שהוא כמה שיותר טבעי, שעבר התססה ולהימנע מהכנסת דגנים וסוכר.
סוכרת ואלכוהול – עובדות חשובות
היפוגליקמיה מאלכוהול
משקאות המכילים סוכר כמו קוקטליים ומשקאות מעורבבים אחרים יגרמו לסוכר לעלות, אך בדרך כלל הסוכר בדם יירד אחר כך. הסיבה שהסוכרים בדם צונחים לאחר שתייה נובעת מהעובדה שהכבד לא כל כך טוב במשימות מרובות בו זמנית. לכן ,כשהוא מעבד את האלכוהול הוא מפסיק לייצר גלוקוז שהגוף זקוק לו.
במצבים רגילים בהם רמות הסוכר בדם יורדות (בצום, בלילה וכד') ולא שותים אלכוהול, הכבד מתחיל לייצר גלוקוז מפחמימות מאוחסנות. אבל, שתיית אלכוהול חוסמת את יכולת הכבד לעשות זאת.
הכבד מתייחס לאלכוהול כחומר שצריך להיפטר ממנו וכמה שיותר מהר. לכן הוא לא ייצר גלוקוז עד שיסיים לפרק את האלכוהול.
הורדת הגלוקוז כפועל יוצא של שתייה אלכוהול יכולה להימשך בין 8 ל- 12 שעות לאחר שתיית המשקה האחרון.
לעיתים מצב של היפוגליקמיה עשוי גם להופיע עד 16 שעות לאחר שתייה מרובה.
תרופות לסוכרת ואלכוהול
חלק מהתרופות לסוכרת מורידות את רמות הסוכר בדם על ידי הגברת הפרשת האינסולין מהלבלב לדם. שילוב של תרופות אלו עם אלכוהול יכול להוביל להיפוגליקמיה.
לאכול לפני ששותים
מזון מאט את קצת ספיגת האלכוהול בדם, לכן לסוכרתיים במיוחד חשוב לאכול לפני השתייה.
5 משקאות אלכוהוליים טובים לסוכרתיים
- שמפניה – מכילה 2 גרם פחמימה בכוס אחת.
- יין יבש לבן / אדום – 2 גר' פחמימה לכוס , למרות שיין מקורו במיץ ענבים מתוק, המכיל כ -30 גרם סוכר ל- 4 גרם, תסיסת השמרים הופכת את הסוכר לאלכוהול – כך שנשאר 2-4 גרם פחמימה בכוס של 100 מ"ל. לדוגמא: קברנה סוביניון, פינו נואר, שרדונה, סוביניון בלאן, שאבלי, זינפנדל.
- וודקה – 0 פחמימות.
- וויסקי – 0 פחמימות וללא גלוטן , למרות שהוא עשוי מדגנים מותססים.
- ג'ין / קוניאק – 0 פחמימות
הסבר: במשקאות האלו אין תוספת של סוכר בכלל , הם ללא גרם אחד של פחמימה כי הם עברו תהליך של זיקוק.
תוספות אפשריות למשקה: סודה או מים.
5 משקאות אלכוהוליים שסוכרתיים צריכים להימנע
- בירה – לכל אלו שאוהבים לשתות בירה וחושבים שהיא בריאה, כדאי שתחשבו אחרת, אם אתם סוכרתיים חשוב שתדעו שבירה מכילה המון פחמימות. מרבית הבירות בצבע בהיר מכילות 12-15 גרם פחמימות למנה, ובירות כהות נוטות להכיל הרבה יותר.
- בלדי מרי – 7 גרם פחמימה בכוס.
- מרגריטה – 8 גרם פחמימה בכוס.
- ג'ין וטוניק – 14 גרם פחמימה בכוס.
- וודקה עם מיץ תפוזים – 18 גרם פחמימה בכוס.
** זוהי כמובן רשימה חלקית של משקאות המכילים פחמימות ומלאים בסוכר.
חשוב לזכור!
- אין במאמר הזה המלצה לצרוך אלכוהול אלא ליידע שאם שותים (כמובן שלא נוהגים) חשוב לדעת מה לשתות כדי להפחית עד כמה שניתן את השפעתו על הגוף.
- אלכוהול לא ממש עוזר לירידה במשקל, להפך, מכיוון שהוא "מתפרק" ראשון הוא למעשה מעכב את כל השאר ובעיקר את שריפת השומן בכבד.
- אלכוהול מעורר תאבון, כך שאחרי כוסית אחת תבוא אולי פחמימה נוספת.
- נשים בהריון ובטח עם סוכרת הריונית – עדיף שלא ישתו אלכוהול בכלל.
- לעיתים עודף אלכוהול יכול להוריד את רמת הסוכר בדם לרמה נמוכה מידי, במיוחד עבור אנשים עם סוכרת מסוג 1 – שימו לב!
- לחולי כבד שומני או מחלות כבד אחרות מומלץ להימנע לגמרי משתיית אלכוהול כיוון שאלכוהול מתפרק בכבד ומכביד עוד יותר על העבודה שלו.
- אם אתם בתפריט דל פחמימה או קטוגני שימו לב שכמות האלכוהול הנדרשת לשכרות קטנה יותר.
- בטן של בירה- מכירים את הביטוי הזה? אז היא לא של בירה אלא של אסטרוגן. אלכוהול מעורר אסטרוגן פי 300 מהרגיל ומוריד טסטוסטרון למשך 24 שעות.
לסיכום,
הרמת כוסית לקראת השנה החדשה, חתונה או כל אירוע משמח אחר לא צריכים להיות אירועים מלחיצים המוציאים אותך מאיזון ומשמירה על תזונה דלת פחמימות.
4 כללי אצבע:
- לדבוק ביין אדום / לבן יבש .
- משקאות מזוקקים (וודקה, וויסקי וכד') הם נהדרים רק שימו לב עם מה ערבבו אותם.
- להימנע מבירה ככל שניתן.
- שתיית כוס מים אחרי כוס אלכוהול עוזרת למנוע רעב מוגבר ושומרת על משק הנוזלים בגוף.
עכשיו אחרי כל האזהרות וההסברים , שנרים כוסית לשנה החדשה שבפתח?